Wednesday, October 04, 2017

Τι ισχύει σήμερα για τα φοιτητικά δάνεια στην Ελλάδα

Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να είναι υπαρκτή και ιδιαίτερα ενισχυμένη, τα τραπεζικά ιδρύματα θέτουν σκληρούς όρους χορήγησης πιστώσεων. Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι ελάχιστα, ενώ τα καταναλωτικά εκτιμώνται σε μηδενικά επίπεδα. Αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται και στα φοιτητικά καταναλωτικά δάνεια, με τους όρους των συμβάσεων να τα μετατρέπουν σε απλησίαστη επιλογή.
   Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις (4) μεγαλύτερες τράπεζες του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, και Eurobank, προσφέρουν παρόμοιες φοιτητικές επιλογές δανείων, με ποσά που ξεκινούν από τα 1,500 ευρώ έως ακόμα και τα 40,000 ευρώ.
   Τα δάνεια αυτά προορίζονται για κάλυψη των αυξημένων προσωπικών αναγκών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών, χωρίς δικαιολογητικά αγορών ειδών ή υπηρεσιών.
 Αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:
   Να σημειωθεί ότι εάν δεν επιλεγεί περίοδος χάριτος, το δάνειο εξοφλείται με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Εάν συμφωνηθεί περίοδος χάριτος, κατά την περίοδο αυτή καταβάλλονται μηνιαίως μόνο οι τόκοι. Μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος, το δάνειο εξοφλείται με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Παράδειγμα δανείου και υπόδειγμα πραγματικών επιβαρύνσεων:
Αν επιλέξει κάποιος να λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 10,000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής συνολικά εξήντα (60) αδιάκοπων μηνιαίων δόσεων, τότε:
  • Ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο 9.621%.
  • Εφάπαξ δαπάνη 175 ευρώ, καταβλητέα κατά την εκταμίευση.
  • Εφάπαξ δαπάνη αξιολόγησης αιτήματος 15 ευρώ.
  • Συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης (ΣΕΠΠΕ) 11.56%.
  • Μηνιαία δόση 213.56 ευρώ.
  • Συνολικό κόστος πίστωσης 12,988.57 ευρώ.
  • Συνολική επιβάρυνση ύψους 2,988.57 ευρώ.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: