Friday, October 06, 2017

Προσέλκυση επενδύσεων με παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί στόχο για όλα τα κράτη, ή τουλάχιστον για όσα έχουν εναρμονιστεί με τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις για οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες ωστόσο προχωρούν σε παροχή παράνομων φορολογικών πλεονεκτημάτων, γεγονός που αποκτά τεράστιες διαστάσεις ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
   Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου των Βρυξελλών (4/10/2017), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Λουξεμβούργο χορήγησε αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα στην εταιρία Amazon ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.
   "Αυτό είναι παράνομο βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων διότι επέτρεψε στην Amazon να καταβάλλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι οι άλλες επιχειρήσεις", επισημαίνει η επιτροπή, ενώ το Λουξεμβούργο πρέπει τώρα να ανακτήσει την παράνομη ενίσχυση.
   Με αυτήν την κίνηση του Λουξεμβούργου σχεδόν τα τρία τέταρτα των κερδών της Amazon παρέμειναν αφορολόγητα. Με άλλα λόγια, επιτράπηκε στην εταιρία να καταβάλλει τέσσερις φορές λιγότερο φόρο από ό,τι άλλες τοπικές εταιρίες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες. Η φορολογική απόφαση επέτρεψε στην Amazon να μεταφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών της από μία εταιρία του ομίλου που υπόκειται σε φόρο στο Λουξεμβούργο σε εταιρία που δεν υπόκειται σε φόρο, γεγονός που μείωσε σημαντικά τα φορολογητέα κέρδη της.
   Η Amazon αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ αξία και δεκάδες θυγατρικές εταιρίες ως παραρτήματα αυτής σε όλο τον κόσμο, και επομένως κινήσεις όπως η παραπάνω χαρακτηρίζονται τόσο παράνομες όσο και ανήθικες. Η εταιρία ωφελήθηκε της ειδικής μεταχείρισης από πλευράς Λουξεμβούργου, σε μία προσπάθεια παράκαμψης των νόμιμων προτύπων λειτουργίας ενός οργανισμού στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Να σημειωθεί όμως πως δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, αφού πολλές εταιρίες κολοσσοί, όπως π.χ. η Facebook, η Apple, ή η Google, έχουν κατηγορηθεί εξίσου στο παρελθόν για παρόμοιες στρατηγικές.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: