Thursday, October 12, 2017

Τα smartphones μπορούν και συλλέγουν δεδομένα χρήστη χωρίς άδεια

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας είναι εντυπωσιακή. Από τα πρώτα κινητά στα τέλη του 20ού αιώνα, μέσα σε μόλις δύο (2) δεκαετίες η τεχνολογική πρόοδος έφτασε στο επίπεδο των smartphones. Οι ικανότητες αυτών των συσκευών είναι σχεδόν απεριόριστες. Η ασφάλεια του χρήστη ωστόσο, παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα.
   Καθώς το διαδίκτυο αναπτύσσεται και οι συσκευές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ολοένα και περισσότερο, η αληθινή ιδιωτικότητα του ανθρώπου μειώνεται σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Μία σειρά από microchips και αισθητήρες λαμβάνουν ερεθίσματα και δεδομένα από το χώρο και τη θέση όπου βρίσκονται, από την αναγνώριση προσώπων μέχρι τα δαχτυλικά αποτυπώματα, τους καρδιακούς παλμούς, τη γεωγραφική θέση, ή ακόμα και την απομακρυσμένη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.
   Αν και οι περισσότερες εταιρίες ρωτούν ή προειδοποιούν ότι θα συλλέγουν δεδομένα, στην πράξη σχεδόν όλοι οι χρήστες προσπερνούν και αποδέχονται αμέσως αυτά τα μηνύματα, καθώς αποδεικνύεται ότι η χρήση των συσκευών είναι σημαντικότερη από την ιδιωτικότητα των δεδομένων.
   Ένα από τα τελευταία κρούσματα παρόμοιων πρακτικών εντοπίστηκε στην εταιρία OnePlus, και σύμφωνα με δημοσιεύματα κατηγορείται ότι προχώρησε στη συλλογή δεδομένων χρήστη χωρίς να ζητήσει άδεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συλλέγονται στοιχεία που περιλαμβάνουν τόσο πληροφορίες για τις συσκευές, όπως αναγνωριστικά ασύρματου δικτύου, σειριακό αριθμό, καθώς και δεδομένα χρηστών όπως το πότε χρησιμοποίησαν τη συσκευή, ποιες εφαρμογές άνοιξαν και για πόσο χρονικό διάστημα.
   Ο σειριακός αριθμός των συσκευών μπορεί εύκολα να συνδεθεί με την ταυτότητα του χρήστη, και επομένως να γίνεται απομακρυσμένη παρακολούθηση του προσώπου που κάποιος επιθυμεί. Ακόμα, αν και δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές, ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δε συλλέγονται πρόσθετα δεδομένα, όπως καταγραφή συνομιλιών μέσω των μικροφώνων, βιομετρικών στοιχείων, ή άλλων πολύ προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων, όπως η υποκλοπή φωτογραφιών και βίντεο.
   Έτσι, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας τίποτα δε μπορεί να παραμείνει απόλυτα ιδιωτικό, ειδικά όταν σε αυτή τη δραστηριότητα εμπλέκεται μία συσκευή συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο. Το να αποφύγουμε τη χρήση συσκευών ωστόσο θα ήταν μία λανθασμένη κίνηση. Η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να είναι ωφέλιμη κατόπιν ορθολογικής χρήσης.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: