Tuesday, October 17, 2017

Το Europass ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια βιογραφικά

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα πρότυπα δημιουργίας βιογραφικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι μακριά από τη σύγχρονη λογική της προώθησης ικανοτήτων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή. Κατά τον Ιούλιο του 2017 εκτιμήθηκε ότι η online δημιουργία βιογραφικών με βάση το Europass ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια.
   Στόχος της υπηρεσίας Europass, η οποία έχει παραρτήματα σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, είναι να βοηθήσει τους πολίτες αυτής να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους με τρόπο αποτελεσματικό ώστε να βρουν θέση εργασίας ή ευκαιρία εκπαίδευσης, τους εργοδότες να κατανοήσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα του εργατικού δυναμικού, όπως επίσης και τις αρχές εκπαίδευσης και κατάρτισης να καθορίσουν και να διαδώσουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης.
   Από το Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2017 δημιουργήθηκαν συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα Europass με τη χρήση του διαδικτύου και της αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν πάνω από 60 εκατομμύρια downloads, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μόνο το 2016 υπήρχαν 26.8 εκατομμύρια επισκέψεις στο δικτυακό τόπο του Europass.
   Για όσους πιστεύουν ότι το πρότυπο Europass είναι ξεπερασμένο, τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να τους οδηγήσουν στην επανεξέταση των θεωριών τους. Προφανώς κάθε βιογραφικό έχει το δικό του χαρακτήρα, όμως όταν πρόκειται για κοινά πρότυπα, όπως το πώς θα πρέπει να αναγράφονται ορθά το επίπεδο εκπαίδευσης και η πραγματική επαγγελματική εμπειρία, τότε το Europass δίνει λύσεις. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολη γίνεται η διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου υποψηφίου όταν τα βιογραφικά είναι συγκρίσιμα, και μάλιστα με δομή που δεν κουράζει ή δεν εντυπωσιάζει άδοξα ή μη τον αναγνώστη.
   Το πρόβλημα επομένως δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο το Europass, αλλά σε εκείνα τα βιογραφικά που είτε αναδεικνύουν προσόντα που στην πράξη δεν υπάρχουν, είτε κρύβουν ικανότητες οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πιο ορατές. Η ουσία του βιογραφικού δηλαδή πρέπει να αποτελείται από την ρεαλιστική ικανότητα του κάθε υποψηφίου, και όχι σε τίτλους δίχως νόημα ή άσχετες μεταξύ τους ενασχολήσεις και καταρτίσεις.
   Το βιογραφικό θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς και να αντιπροσωπεύει όσο το δυνατόν καλύτερα την πραγματικότητα. Το αν αυτό θα είναι με βάση το Europass ή ένα ελαφρώς διαφορετικό βιογραφικό σε στυλ και ενότητες λίγη σημασία έχει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να στηρίζεται σε κοινές αρχές προβολής των ικανοτήτων και προσόντων, υπό την έννοια της δίκαιης επικράτησης του πραγματικά καλύτερου υποψηφίου.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: