Friday, September 05, 2014

Η αξία της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σήμερα

(Economistmk) - Ολοένα και πιο έντονος γίνεται τα τελευταία χρόνια ο προβληματισμός ως προς την πραγματική αξία της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αν και στην Ελλάδα επικρατεί η εντύπωση πως οι σπουδές στο εξωτερικό απογειώνουν το βιογραφικό, στην πραγματικότητα τα περισσότερα ιδρύματα τόσο της χώρας μας όσο και εκτός συνόρων, παρουσιάζουν παρόμοιες παθογένειες.
   Είναι χαρακτηριστικό πως το κόστος σπουδών στα κολέγια της Αμερικής, αγγίζει ακόμα και τα 200,000 δολάρια σε μερικά ιδιωτικά ιδρύματα. Οι υποψήφιοι φοιτητές προσπαθούν να εντοπίσουν εάν πραγματικά αξίζει μία επένδυση αυτού του ύψους, την ίδια στιγμή που οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι περιορισμένες, ειδικά στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Στην Ελλάδα, το κόστος είναι σαφώς μικρότερο, ενώ κατόπιν συμβιβασμών, όπως η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορεί να μειωθεί περεταίρω.
   Οι αναλυτές και οι ειδικοί της ακαδημαϊκής κοινότητας, επισημαίνουν την αναγκαιότητα συνέχισης των σπουδών, ως μία διαδικασία συνεχούς επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού. Επίσης, οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σχεδόν διπλασιάζουν την ωριαία αμοιβή τους συγκριτικά με όσους μένουν στη βασική εκπαίδευση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, σε μικρότερο βαθμό. Η πλειοψηφία των αποφοίτων πιστεύει ότι οι σπουδές τους βοήθησαν, όμως παρά την πρόσθετη εκπαιδευτική εξειδίκευση, αυτή υποδεικνύεται λίγη σε σχέση με το τι ζητά η αγορά. Πολλές φορές, ακόμα και ένα μεταπτυχιακό δεν αρκεί, καθώς δεν ενσωματώνει όλες τις βασικές επιχειρησιακές λειτουργίες και εργασιακές ανάγκες.
   Η αξία της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης επομένως γίνεται αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη παραμένει χαοτική, ενώ η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί συμπληρώνεται από επιπλέον εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως τα σεμινάρια. Δίχως αμφιβολία ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία της μόρφωσης, της παιδείας και της εν γένει ανάπτυξης του ανθρώπινου νου, γεγονός που θα μας οδηγήσει στην εξέλιξη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για τη βαθμιαία πρόοδο της επιστήμης, με τελικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών σε βάθος χρόνου.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: