Wednesday, September 03, 2014

Greek Statistics - Η οικονομία της Ελλάδας σήμερα

(Economistmk) - Το παρόν άρθρο παρουσιάζει συνοπτικά την οικονομία της Ελλάδας σήμερα, μέσα από οικονομικούς δείκτες που αποτυπώνουν οι επίσημοι φορείς του Ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για μία σύντομη ανάλυση, και παρουσίαση με πίνακες και στατιστικά των σημαντικότερων στατιστικών της Ελληνικής οικονομίας.
   Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (3ο τρίμηνο του 2014), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές παρουσιάζει ύφεση, κατά -2.6%. Η ιδιωτική κατανάλωση είναι πλέον η κύρια αιτία της ύφεσης, με τη δημόσια κατανάλωση όμως να παρατείνει την οικονομική κρίση, καθώς δε δημιουργεί τις συνθήκες που απαιτούνται για ανάκαμψη, παρά τα λιγοστά σημάδια προόδου. Θετικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση κατά +5.3% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εισαγωγές.
   Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται σε σταθερά επίπεδα, ωστόσο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών είναι άκρως αρνητικός. Η οικονομία της χώρας άλλωστε προβληματίζει με την εντυπωσιακά υψηλή ανεργία του +27.8%, βάσει της οποίας 1,342,300 άτομα είναι άνεργα. Την ίδια στιγμή, απασχολούνται 3,483,700 άτομα. Οι αμοιβές όσων εργάζονται βρίσκονται στο 81.4 συγκριτικά με το 2008 ως έτος βάσης (με δείκτη 100). Η συρρίκνωση των μισθών ωστόσο δε συνοδεύεται από αποπληθωρισμό, καθώς με έτος βάσης το 2009 (100), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σήμερα είναι στο 107.4.
   Ακόμα, παρά την αξιολόγηση της οικονομίας της Ελλάδας ως Σταθερή από τους τέσσερις (4) βασικούς οίκους αξιολόγησης που λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν στην παγκόσμια οικονομία, με αξιολογήσεις από Caa3 έως και B, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης παραμένει αρνητικό και ίσο με -23.109 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά +34.3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το πρωτογενές πλεόνασμα επομένως δε συνεπάγεται ανάπτυξη και φοροελαφρύνσεις, όσο άλλωστε το Χρέος Κεντρικής Διοίκησης σήμερα υπολογίζεται σε 322.398 δισ. ευρώ. Το χρέος κατά υπολειπόμενη διάρκεια (ομόλογα, γραμμάτια) είναι αξίας 80.189 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια ξεπερνούν τα 251.776 δισ. ευρώ. Συνολικά, το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος, αγγίζει τα 416.971 δισ. ευρώ.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: