Tuesday, November 07, 2017

Η ιστορία των Paradise Papers ένα χρόνο μετά τα Panama Papers

Τα Paradise Papers είναι ένα σύνολο από 13.4 εκατομμύρια εμπιστευτικά ηλεκτρονικά έγγραφα που σχετίζονται με υπεράκτιες επενδύσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί για να κρύψουν έσοδα από τη φορολόγησή τους. Διέρρευσαν στο κοινό στις 5 Νοεμβρίου 2017, και αποδεικνύουν ότι πολλές από τις μεγάλες εταιρίες δεν έγιναν τυχαία κολοσσοί.
   Τα έγγραφα προέρχονται από την υπεράκτια δικηγορική εταιρία με την ονομασία Appleby Global, τους προμηθευτές εταιρικών υπηρεσιών Estera και Asiaciti Trust, και τα μητρώα επιχειρήσεων σε 19 υπεράκτια κέντρα μυστικότητας. Περισσότεροι από 380 ερευνητές-δημοσιογράφοι από 96 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης σε 67 χώρες ασχολήθηκαν με την αναζήτηση των στοιχείων. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έλαβε τα αρχεία και τα μοιράστηκε με τη διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων "International Consortium of Investigative Journalists" (ICIJ) και τους εταίρους της.
   Τα Paradise Papers περιέχουν τα ονόματα περισσότερων από 120,000 ατόμων και εταιριών, μέσα σε 13.4 εκατομμύρια έγγραφα συνολικού όγκου άνω των 1.4 terabytes. Σύμφωνα με τον όμιλο Boston Consulting Group, το ποσό των χρημάτων που αποκαλύπτουν έχει αξία περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
   Μεταξύ των εταιριών στις παραπάνω υποθέσεις αποφυγής φορολόγησης εντοπίζονται πολύ γνωστές εταιρίες, όπως οι Facebook, Apple, Microsoft, eBay, Glencore, Uber, Nike, Walmart, Allianz, Siemens, McDonald's, και Yahoo!, οι οποίες δραστηριοποιούνται με offshore εταιρίες με σκοπό να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν στα ταμεία των κρατών.
   Ενδεικτικά, η Apple επί χρόνια κατέγραφε τα δύο τρίτα των κερδών της εκτός των ΗΠΑ σε πολύ χαμηλότερη φορολογία. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και οι Αμερικανικές αρχές έχουν κατά καιρούς ασκήσει έντονη κριτική, εντούτοις η φοροαποφυγή δεν αποτελεί οικονομικό έγκλημα. Οι πολυεθνικές που εναποθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους με στρατηγικές αποφυγής κοστίζουν στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο 240 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χαμένα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας το 2015.
   Τέλος, να θυμηθούμε ότι η νέα διαρροή έρχεται ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση των Panama Papers. Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν τους φορολογικούς παραδείσους για διαφάνεια, ωστόσο όπως αποδεικνύεται πολύ δύσκολα θα σταματήσει το μαζικό φαινόμενο της φοροαποφυγής.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: