Thursday, November 16, 2017

Το Bitcoin ξεπερνά τα 7,000 δολάρια. Τι;

Πρόσφατα το Bitcoin (BTC) ξεπέρασε τα 7,000 δολάρια ανά κέρμα για πρώτη φορά. Το Business Insider ανέφερε ότι την πρόσφατη εξέλιξη βοήθησε η είδηση ​​πως το CME Group, ο μεγαλύτερος όμιλος στην αγορά παραγώγων στον κόσμο, σχεδιάζει να εισαγάγει μελλοντικά συμβόλαια με Bitcoin ως απάντηση στη ζήτηση των πελατών.
   Πρώτα από όλα. Τι είναι το Bitcoin; Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύστημα κρυπτονομίσματος και ψηφιακών πληρωμών. Ως σύστημα λειτουργεί χωρίς κεντρικό αποθετήριο ή ενιαίο διαχειριστή, και εφευρέθηκε από κάποιον με το όνομα Satoshi Nakamoto, πίσω το 2009.
   Οι συναλλαγές που χρησιμοποιούν το Bitcoin πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ χρηστών χωρίς μεσάζοντα. Ωστόσο, αυτές οι συναλλαγές επαληθεύονται από κόμβους δικτύου και καταγράφονται σε ένα δημόσιο διανεμημένο βιβλίο (γνωστό ως "blockchain"). Εάν θέλετε να πάρετε ένα Bitcoin θα πρέπει να το δημιουργήσετε ως ανταμοιβή για μία διαδικασία εξόρυξης. Είναι επίσημο; Όχι, είναι παράνομο για τις κυβερνήσεις και τη γενική αγορά.
   Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Cambridge, υπήρχαν μεταξύ 2.9 εκατ. και 5.8 εκατ. μοναδικοί χρήστες, που χρησιμοποίησαν ένα πορτοφόλι κρυπτονομίσματος κατά το 2017. Σε σύγκριση με τους 7 δισ. ανθρώπους στη γη, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι δεν είναι καν κοντά στη λογική του να γίνει ένα κυρίαρχο νόμισμα.
   Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Financial Times, υπάρχουν πάνω από 1.1 τρισ. ευρώ σε κυκλοφορία, με τα 988 δισ. από αυτά να είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες. Τα υπόλοιπα 112 δισ. ευρώ φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια υπό την μορφή μετρητών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δίκτυο DW, η περιουσία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται σε 155 τρισ. ευρώ. Το Bitcoin επομένως δε μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χρήμα, τουλάχιστον όχι με τη μορφή που παρουσιάζεται σήμερα.
   Σε κάθε περίπτωση, γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο νόμισμα; Ακόμη και αν υπάρχουν σχετικά χαμηλά τέλη κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής που εξελίσσεται σε BTC σε σύγκριση με τους επίσημους τρόπους εμπορικής μεταφοράς χρημάτων μέσω του διαδικτύου, η ιδέα πίσω από αυτό είναι ίσως η διακυβέρνηση του κόσμου του χρήματος χρησιμοποιώντας πλήρως ψηφιακά συστήματα και όχι παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, φαίνεται ότι πρόκειται για μία αποδοτική φούσκα. Θυμάστε εκείνη της Lehman Brothers με όλα αυτά τα μη εξυπηρετούμενα και άλλα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής αξιολόγησης;
   Σε αντίθεση με τα χρήματα που διαθέτει επίσημα ένα κράτος, το Bitcoin είναι εξαιρετικά ασταθές και ποιος ξέρει τι θα συμβεί εάν το μερίδιο της αγοράς που το δέχεται σήμερα, ξαφνικά αρνηθεί την ύπαρξή του. Ποιος θα εξασφαλίσει ότι το BTC σας έχει ακόμα αξία; Μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα ψηφιακό νόμισμα; Για παράδειγμα πρόσφατα, εκτιμάται ότι περίπου ένα ποσό αξίας 280 εκατ. δολαρίων κλειδώθηκε χάρη στο λάθος ενός ατόμου. Είναι άραγε το μέλλον των συναλλαγών;
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: