Monday, February 05, 2018

Η νέα εποχή στην τεχνολογία των οικονομικών υπηρεσιών

Με το πρόσφατο δελτίο τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1/2/2018) εγκαινιάστηκε το παρατηρητήριο - φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την τεχνολογία blockchain, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία τεχνολογία σχετική με τα εικονικά νομίσματα η οποία έχει πολλές προεκτάσεις.
   Όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, "η τεχνολογία blockchain, η οποία αποθηκεύει δέσμες πληροφοριών κατανεμημένων σε ολόκληρο το δίκτυο, θεωρείται ως μία επαναστατική καινοτομία, καθώς συνεπάγεται υψηλά επίπεδα ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας στις διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές.".
   Η επιτροπή προσθέτει ότι "Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις ψηφιακές υπηρεσίες και να μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, και οι δημόσιες υπηρεσίες.".
   Η συγκεκριμένη τεχνολογία με το όνομα blockchain έγινε ευρέως γνωστή καθώς αποτελεί το θεμέλιο ύπαρξης για κάθε ψηφιακό νόμισμα. Αν και μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη, την ιχνηλασιμότητα, και την ασφάλεια, εντούτοις παρατηρούμε πολλές περιπτώσεις απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων εξαιτίας υποκλοπής των ψηφιακών περιουσιών από διαδικτυακές επιθέσεις.
   Αν και πράγματι εξαλείφουν την ανάγκη για μεσάζοντες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτείται μία πραγματικά τεράστια υπολογιστική ισχύς προκειμένου αυτή η τεχνολογία να λειτουργήσει. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι εάν η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στο επίπεδο των ψηφιακών νομισμάτων συνεχιστεί με το ίδιο ενδιαφέρον, σύντομα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα χρειάζεται για την υποστήριξη του συγκεκριμένου δικτύου θα είναι περισσότερο από όσο καταναλώνουν οι άνθρωποι για τις πιο ουσιώδεις ανάγκες τους.
   Ο μετασχηματισμός επομένως των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αγορών αν και θεμιτός πρέπει να πραγματοποιηθεί με σαφήνεια, διαφάνεια, και κυρίως στρατηγική, έτσι ώστε να μη μπορούν παράγοντες όπως η απώλεια ηλεκτρικής ισχύος να δημιουργήσουν χαοτικά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομική αλυσίδα.
   Από τη στιγμή βέβαια όπου τα ψηφιακά νομίσματα μετρούν ήδη αξία άνω του μισού τρισ. ευρώ, η δημιουργία ενός προστατευμένου από θεσμικούς φορείς ευνοϊκού περιβάλλοντος, δηλαδή μία ενιαία αγορά για την blockchain αντί για ένα συνονθύλευμα πρωτοβουλιών, θα δώσει μία υποψία ασφάλειας στους επενδυτές. Να σημειωθεί άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί από το 2013 σχέδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΠΠ7 και Ορίζοντας 2020, μέσω χρηματοδότησης σχεδίων αξίας έως και 340 εκατ. ευρώ.
   Έτσι, παραδοσιακοί κλάδοι στην οικονομία που συμπεριλαμβάνουν τις τράπεζες, τους ασφαλιστικούς φορείς, τα χρηματιστήρια, και πολλούς ακόμα φορείς, συμμετέχουν σε πιλοτικά σχέδια επιδιώκοντας να αυξήσουν τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: