Monday, November 05, 2018

Πως διαχωρίζονται τα προϊόντα σε ΠΟΠ, ΠΓΕ, και ΕΠΙΠ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά τη διαδικασία κατάθεσης φακέλου για την πιστοποίηση του "Ελληνικού Γύρου" ως ΕΠΙΠ. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει στη νομοθετική κατοχύρωση του προϊόντος, με σκοπό να γίνει το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ (Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων) της Ελλάδος.
   Η διαδικασία της δίμηνης εθνικής διαβούλευσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019, και έπειτα ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πιστοποιηθεί εντός 12-18 μηνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
   H ονομασία "Ελληνικός Γύρος" αφορά τόσο το ωμό όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία. Διακρίνεται λόγω του τρόπου ψησίματός του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες. Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων. Η ονομασία προέρχεται από την Ελληνική λέξη "γύρος" που σημαίνει περιφορά, περιστροφή. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο, βοδινό, πρόβατο, ή κοτόπουλο.
   Η ένταξη στον κατάλογο ΕΠΙΠ έχει διαφορετική σημασία σε σχέση με τα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Αναλυτικότερα:
   Ένα ΠΟΠ προϊόν κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, ή ακόμα και χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

   Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγνώρισης ενός ελληνικού προϊόντος ως ΠΟΠ είναι η Φέτα, η οποία βασίζεται σε σωρευτική τεχνογνωσία πέραν των δύο χιλιετιών. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα στην ιστορία της ανθρωπότητας που ξεπερνά τα 2000 χρόνια ύπαρξης, καθώς εμφανίζεται στην αρχαία λογοτεχνία όπως στην Οδύσσεια του Ομήρου.



   Αντίθετα ένα ΠΓΕ προϊόν έχει ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό και μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση, του οποίου όμως ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, ενώ τα συστατικά παραγωγής του δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από την εν λόγω γεωγραφική περιοχή.
   Τέλος ένα ΕΠΙΠ προϊόν δε συνδέεται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ωστόσο παράγεται βάσει καθορισμένων προδιαγραφών, και οι πρώτες ύλες ή τα συστατικά του είναι τα παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα για το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ η σύνθεση, η παραγωγή ή η μεταποίηση του αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή πρακτική για αυτό.
   Ως εκ τούτου, αν και υπάρχουν δεκάδες προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ από την Ελλάδα, ο "Ελληνικός Γύρος" ίσως γίνει το πρώτο Ελληνικό ΕΠΙΠ, προωθώντας τον τομέα της μεταποίησης και επεξεργασίας κρέατος στη χώρα, και αναδεικνύοντας την κτηνοτροφία σε ένα σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: