Friday, November 09, 2018

Τα Ελληνικά νοικοκυριά υιοθετούν την τεχνολογία

Η εκμετάλλευση της τεχνολογίας αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της ανάπτυξης σε μία χώρα. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση μείωσε το ρυθμό υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όμως και πάλι τα ποσοστά δείχνουν ότι η τάση για χρήση της τεχνολογίας είναι τόσο ισχυρή, που είναι πρακτικά δύσκολο για κάποιον να την αρνηθεί.
   Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5,000 νοικοκυριά στην Ελλάδα, σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας. Τα στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή πρόοδο στην προσαρμογή των κατοίκων στη νέα εποχή της τεχνολογίας, αφού σε όλους τους τομείς παρατηρήθηκε αύξηση χρήσης τεχνιτών μέσων.
   Χαρακτηριστικά, το 2009 μόλις το 38.1% είχε σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ σήμερα το 2018 το ποσοστό ξεπερνά το 76.5%. Αν επεκτείνουμε τη χρονοσειρά, παρατηρούμε ότι το 2002 πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε μόλις το 14.7% του πληθυσμού, το 2010 το 44.4%, ενώ από το 2018 τα ποσοστά ξεπέρασαν το 70%. Η πρόσβαση στο ίντερνετ έδωσε τρομερή ώθηση και στο ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο δεν ήταν υπολογίσιμο μία δεκαετία πριν.
   Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 81.2% του πληθυσμού προτιμά και έχει πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω της κινητής του συσκευής τύπου smartphone, ξεπερνώντας κατά πολύ το 54.2% του φορητού υπολογιστή, το 45.7% του επιτραπέζιου υπολογιστή, και το 32.6% του tablet. Το 2010 μόλις το 15.1% του πληθυσμού μπορούσε να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής συσκευής, όταν σήμερα πάνω από το 76.5% μπορεί να το επιτύχει.
   Οι λόγοι χρήσης του διαδικτύου ποικίλουν, από την αναζήτηση πληροφοριών που είναι το πιο σύνηθες με 89.4%, την αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων με ποσοστό 75.3%, τη συμμετοχή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με ποσοστό 73.4%, έως πρόσθετες ψυχαγωγικές συνήθειες όπως μουσική, βίντεο, παιχνίδια, κ.ο.κ.. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ποσοστά ως προς την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου, που αγγίζουν πλέον το 37.8%. Η κρίση άλλαξε τις συνήθειες του μέσου χρήστη σε ένα τεχνολογικό περιβάλλον με ταχύτατη ανάπτυξη.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: