Tuesday, December 18, 2018

Δομή και χαρακτηριστικά του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα σήμερα

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι απασχολούμενοι ήταν 3.9 εκατομμύρια άτομα, ενώ ταυτόχρονα 871 χιλιάδες άτομα ήταν άνεργα. Σχεδόν 2.6 εκατομμύρια άτομα είναι μισθωτοί, 850 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δίχως προσωπικό, ενώ αυτοί που έχουν προσωπικό ανέρχονται σε 295 χιλιάδες.
   Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάκριση ανά επάγγελμα, αφού 930 χιλιάδες άτομα είναι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και γενικά πωλητές. Πάνω από 720 χιλιάδες είναι επαγγελματίες, 430 χιλιάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς, ενώ 111 χιλιάδες είναι ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη. Ανειδίκευτοι εργάτες είναι μόνο 274 χιλιάδες άτομα, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται σε θέσεις τεχνικών και χειριστή μηχανημάτων ή εξοπλισμού.
   Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 3.6 εκατομμύρια άτομα έχουν θέση πλήρους απασχόλησης, και μόνο 337 χιλιάδες μερικής. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί με πλήρη απασχόληση, δε σημαίνει ότι αμείβονται αναλόγως, ή ότι τηρούνται οι κανόνες με τα ωράρια εργασίας. Το ότι 2.3 εκατομμύρια άτομα έχουν μόνιμη εργασία και μόλις 332 χιλιάδες προσωρινή, αυτό δε μεταφράζεται σε σωστές συμβάσεις εργασίας με βάση τα εργασιακά δικαιώματα όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί και εκφραστεί με το εργατικό δίκαιο.
   Ενδεικτικά, 29.7% των εργαζομένων ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ το 44.4% απασχολούνται 40-47 ώρες. Επίσης, ανησυχητικό είναι ότι 683 χιλιάδες άνεργοι δηλώνουν ότι επιθυμούν εργασία ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, αλλά στην ανάγκη δέχονται εργασία με μερική απασχόληση. Με τις κενές θέσεις να ανέρχονται σε μόλις 13 χιλιάδες, είναι αντιληπτό ότι στην ανάγκη ένας εργαζόμενος δέχεται κάθε είδους εργασιακή εκμετάλλευση. Σε αντιπαράθεση, στην αρχή της κρίσης το 2009, οι κενές θέσεις ήταν περίπου 51 χιλιάδες με ανεργία στο 7-8%.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: