Thursday, October 10, 2019

Ιστορικό αρνητικό επιτόκιο αλλά και ανησυχία για ύφεση

Κατά την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων (9/10) 3μηνης διάρκειας (13 εβδομάδων), το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 487.5 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0.02% από 0.095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία (7/8). Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η Ελλάδα έλαβε προσφορές με αρνητικό επιτόκιο.
   Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2.73 φορές από 1.59 προηγουμένως. Ακόμα, στην πρόσφατη έκδοση του 10ετους ομολόγου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 1.5% με το δημόσιο να αντλεί 1.5 δισ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 7.6 δισ. ευρώ.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 1.42%. Ωστόσο, αυτές οι αποδόσεις δεν είναι επιτυχία της Ελλάδας. Ενδεικτικά, όλες οι χώρες παρουσιάζουν χαμηλά επιτόκια, όπως για τα 10ετή ομόλογα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 1.57%, το Ηνωμένο Βασίλειο 0.46%, η Ιαπωνία -0.2%, η Γερμανία -0.56%, η Γαλλία -0.27%, η Ολλανδία -0.42%, η Ιταλία 0.98%, η Πορτογαλία 0.12%, η Ελβετία -0.79%, η Αυστραλία 0.89%, και η Ισπανία 0.16%.
   Συνεπώς, το κλίμα στις αποδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα δείχνει ότι η πιθανότητα να έρθει μία περίοδος ύφεσης και αποπληθωρισμού είναι πολύ μεγάλη. Οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους, αφού δεν είναι φυσιολογική η μεγάλη πτώση των επιτοκίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με μία νέα ύφεση όπως αυτή της προηγούμενης δεκαετίας να δείχνει αρκετά πιθανή.
   Τέλος, η εξέλιξη στα επιτόκια δεν πρέπει να συνδέεται με την αλλαγή κυβέρνησης, ούτε με τις κινήσεις αυτής. Καμιά κυβέρνηση στον κόσμο από μόνη της δεν είναι ικανή να φέρει αρνητικά επιτόκια, πόσο μάλλον μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Οι αγορές λειτουργούν με άλλους ρυθμούς, και λόγω της παγκοσμιοποίησης επηρεάζεται το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Πρέπει να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί για το μέλλον, παρά τα επιτόκια.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: