Tuesday, January 30, 2024

Διεθνής Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων

Το εγχειρίδιο εστιάζει στο θέμα της διεθνούς διάστασης της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων από τρεις κύριες οπτικές: της Διαπολιτισμικής Διοίκησης, της στρατηγικής και, τέλος, της σύγκρισης μεταξύ πρακτικών Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων διεθνώς. Εκκινώντας από τις τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις του Perlmutter για τη στελέχωση στις πολυεθνικές εταιρείες (εθνοκεντρική, πολυκεντρική και γεωκεντρική), παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή και ακολουθεί την εξέλιξη της Διεθνούς Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων μέσα από τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων.

   Σημαντικό μέρος της αρχικής έρευνας επικεντρώνεται σε πολυεθνικές που έχουν τη βάση τους σε κάποια ανεπτυγμένη χώρα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία, ενώ πρωταρχικό ζήτημα αποτελεί ο εντοπισμός των καλύτερων πρακτικών σχετικά με την απόκτηση, την τοποθέτηση και τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων διεθνώς. Στην πορεία, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες περιλαμβάνουν πολυεθνικές αναπτυσσόμενων πλέον χωρών, αναδεικνύονται πολυδιάστατα θέματα όπως οι πολιτισμικές διαφορές, νέες προσεγγίσεις της Διεθνούς Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, εναλλακτικοί τρόποι διοίκησης στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, διαχείριση της διαφορετικότητας κ.ά. Εξετάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της Διεθνούς Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων μέσα από τη μελέτη του τρόπου διαχείρισης των εργαζομένων διεθνώς, καθώς και εντός των πολυεθνικών εταιρειών.

Μπορείτε να μελετήσετε ολόκληρο το βιβλίο δωρεάν εδώ! Πρόκειται για ένα συγγραφικό έργο το οποίο συνέγραψα μαζί με την κα Μυλώνη Β., αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

   Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα εθνικά συστήματα διοίκησης και οι οργανωσιακές πρακτικές και, ιδιαίτερα, η επίδραση των πολιτισμικών διαστάσεων. Υπό το πρίσμα των διαφορών της κλασικής Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων σε σχέση με τη διεθνή εκδοχή της, παρακολουθούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και τις πιέσεις που δέχονται τα εθνικά εργασιακά συστήματα από την παγκοσμιοποίηση.

Μυλώνη, Β., και Μάντζαρης, Κ. (2024). Διεθνής Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων [Μεταπτυχιακό εγχειρίδιο]. Αθήνα: Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις.

   Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιστημονική έρευνα και τις διεθνείς εξελίξεις, παρουσιάζονται σύγχρονα θέματα όπως: η διασυνοριακή μεταφορά πρακτικών Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, η Στρατηγική Διεθνής Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, οι διεθνείς αναθέσεις και η στελέχωση, η ανάπτυξη των εκπατρισμένων εργαζομένων και ο επαναπατρισμός τους, η Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, η ανάπτυξη παγκόσμιων ηγετών, η διεθνής αξιολόγηση ανθρώπινων πόρων, η διοίκηση της διαφορετικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μέσω ηθικών πρακτικών Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων.

Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: