Tuesday, December 24, 2024

Το επίδομα ανεργίας δεν είναι στοιχείο συντήρησης πλούτου, αλλά μέθοδος επιβίωσης

Αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας ότι "σήμερα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν κάποιος εργάστηκε 2 χρόνια με κατώτατο μισθό ή 20 χρόνια με 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα [ανεργίας] για την ίδια διάρκεια."

Προφανώς! Γιατί είτε είσαι μεγάλο στέλεχος είτε είσαι ο τελευταίος στην ιεραρχία μίας οργάνωσης, στην τελική είστε ακριβώς το ίδιο!

ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (επιβίωσης, ανάπτυξης, πραγμάτωσης, κοινωνικές…)

Το πώς απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας,

το πώς αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα,

το πώς καθορίσαμε τις υλικές μας ανάγκες,

το πώς μετριάζουμε το ΕΓΩ μας ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια,

το πώς λέμε ΝΑΙ εκεί που θέλουμε να πούμε ΟΧΙ αλλά φοβόμαστε,

το πώς προχωράμε μπροστά όταν άλλοι μας χτυπούν στην πλάτη,

το πώς βλέπουμε μορφές εκμετάλλευσης παντού σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα,

όλα αυτά ΔΕΝ αναιρούν το γεγονός ότι ανήκουμε στην ίδια φύση, την ανθρώπινη.

Το μεγάλο στέλεχος με τα 2χιλ ευρώ το μήνα πρέπει να προσπαθεί να αποταμιεύει πχ. 200 ευρώ το μήνα (10%), ώστε μετά από τα 20 χρόνια θα είχε για αυτήν την ώρα ανάγκης 48χιλ ευρώ. Δε θα είχε ανάγκη λοιπόν το επίδομα ανεργίας.

Όμως εκείνο το άτομο που από τα 850 καθαρά που λαμβάνει, και που κάθε ένα 6μηνο ή 1-2 έτη αναγκάζεται να αλλάξει εκ νέου εργασία, δεν έχει καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε για βασικά τρόφιμα πολλές φορές.

Επίσης, δεν είναι κακή μία υπενθύμιση σε εκείνον που λαμβάνει 2χιλ ευρώ, του πώς είναι να ζεις με 480 ευρώ το μήνα.

Δεν είναι τιμωρία, είναι πραγματικότητα.

Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has 2 comments.

2 comments:

Konstantinos Mantzaris said...

Το επίδομα ανεργίας δεν είναι στοιχείο συντήρησης πλούτου, αλλά μέθοδος επιβίωσης κατά την περίοδο μεταβολής της επαγγελματικής ζωής.

Τα 2χιλ δε ξέρω αν αφορούν μεγάλο στέλεχος με την ευρεία έννοια, αλλά βλέποντας τις μισθοδοσίες είναι σίγουρα ένας καλός μισθός. Δε στέκομαι εκεί. Δεν έχει σημασία η ταμπέλα.

Επίσης η ΔΥΠΑ και το κράτος κατ επέκταση έχουν τις οικονομικές αντοχές συντήρησης αυτού του μοντέλου; Θα λαμβάνουν κάποια στιγμή δηλαδή όλοι οι άνεργοι το ποσοστό που αντιστοιχεί στο μισθό και τα έτη με ορθολογικο τρόπο;

Για την ώρα το ΦΕΚ αναφέρει ότι αν ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών υπερτερεί του νομοθετημενου κατωτατου μισθού το ημερήσιο επίδομα θα είναι 70% εκ του κατώτατου μισθού το 1ο τρίμηνο κοκ... ως το σταθερό μέρος. Έπειτα έχουμε το μεταβλητό με παράγοντες τις αποδοχές και τα έτη απασχόλησης.

Αυτό θα συμπιέζει επιδόματα για ελαστικές μορφές απασχόλησης και θα προωθεί επιδόματα άλλων κατηγοριών; Ένας με μερική απασχόληση; Ένας εποχιακά εργαζόμενος; Ένας περιστασιακά απασχολούμενος;

Ας τα δούμε στην πράξη.

Konstantinos Mantzaris said...

Αν αφαιρέσουμε τις εισφορές ασφάλισης υγείας και συνταξιοδότησης, το υπόλοιπο ως φορολογία εισοδήματος είναι αρκετό για να καλύψει ένα 12μηνο επιδόματος ανεργίας αντίστοιχου αναλογικά του μισθού; Αν ένα άτομο ανά 2 έτη πχ γίνεται άνεργο με στόχο εκμετάλλευσης του επιδόματος;

Βλέπω να πέφτει το μέτρο στην ίδια παγίδα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Μακάρι όλα να γίνουν σωστά. Το εύχομαι πραγματικά.