Friday, December 03, 2010

Τα δύσκολα πέρασαν ή έρχονται;

(Economistmk) - Πολλοί αναφέρουν πως το 2010 ήταν το χειρότερο οικονομικά έτος στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ωστόσο ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το 2011 πρόκειται να είναι ακόμα πιο οδυνηρό φορολογικά.
   Για να διαπιστώσουμε λοιπόν ποιο έτος είναι χειρότερο, οφείλουμε να μελετήσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα όπως αυτά προβλέπονται βάσει του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του Μαΐου 2010, αλλά και του προϋπολογισμού του 2011.
   Ένας συντελεστής που επηρεάζει ανεξαιρέτως όλους τους Έλληνες, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, θα αποφέρει στο κράτος από 800 εκατομμύρια το 2010, περίπου 2 δισεκατομμύρια το 2011. Πρόκειται για αύξηση που αποδίδεται κυρίως στη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ αλλά και στην αλλαγή των συντελεστών. Έχοντας ως δεδομένο επίσης ότι το 2011 σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι το τελευταίο έτος όπου θα παρατηρηθεί αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, δεν αποκλείεται να δούμε ποσοστά ακόμα και στο 25% με 15% αντίστοιχα ανά κατηγορίες προϊόντων. Κάποιοι ίσως βιαστούν βγάζοντας το συμπέρασμα πως πρόκειται για ακραίο σενάριο, ωστόσο ποιος μας είπε πριν μερικά έτη ότι ο ΦΠΑ από 18% θα πάει στο 23%; Η διεύρυνση του ΦΠΑ βέβαια θα επηρεάσει και το 2012, καθώς προβλέπονται έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το 2011 το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αύξησης ΕΦΚ τόσο των καυσίμων όσο και του καπνού. Το 2010 οι αντίστοιχοι φόροι ήταν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα, το 2011 θα επιβληθούν νέοι φόροι της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, τα οποία θα προέλθουν μέσα από τα πράσινα τέλη από εκπομπές ρύπων, φόρους πολυτελείας, έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, από τα τεκμήρια φορολόγησης κ.ά. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από την περικοπή επιδομάτων 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, αλλά και των συντάξεων (εκτός από τις πολύ χαμηλές), θα μειωθούν από τα 2,6 δισεκατομμύρια στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε θα υπάρχουν άλλες περικοπές στους συγκεκριμένους τομείς, καθώς τα 900 εκατομμύρια θα προέλθουν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η ενιαία αρχή πληρωμών θα περικόψει ακόμα 100 εκατομμύρια ευρώ από τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ ο «Καλλικράτης» αναμένεται να ανατρέψει τις ισορροπίες σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας.
   Συνολικά, τα μέτρα τα οποία και αναμένονται για το 2011 θα αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό για το 2010 ήταν «μόλις» 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ προσθέσουμε και τα περίπου 2 δισεκατομμύρια που θα περικοπούν από τις δαπάνες του κράτους, τότε μιλάμε για μέτρα της τάξεως του 4,1% του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά το 2011 χειρότερο του 2010 (όπου το σύνολο αποδόσεων μέτρων ήταν της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ).
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: