Friday, June 08, 2012

Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας

(Economistmk) - Πολλά και τίποτα. Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει κανείς στο παραπάνω ερώτημα. Συνεχίζω και επιμένω, κανένας δε μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τα γεγονότα μετά από μία χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης. Μόνο εικασίες μπορούμε να προβάλλουμε. Άλλωστε σκεφτείτε πως η «Οικονομική» επιστήμη είναι η μόνη η οποία βασίζεται σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
   Η ελληνική χρεοκοπία συνεπάγεται αδυναμία πληρωμής προς τους πιστωτές του κράτους, με ταυτόχρονη επένδυση στο εσωτερικό της χώρας. Η οικονομική ανεξαρτησία της χώρας είναι γεγονός. Αυτό οδηγεί στη διακοπή παροχής νέων δανείων, γεγονός που πιθανότατα να δημιουργήσει ασφυξία και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Αυτό όμως, θα συμβεί μονάχα εάν ηγηθούν των ενεργειών πρόσωπα όπως αυτά που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα χρειαστούν μονάχα σε έκτακτη περίπτωση. Ο επαναπροσδιορισμός όμως των ευθυνών τους είναι σίγουρα αναγκαίος.
   Η οικονομία θα ακολουθήσει το πρώτο διάστημα πτωτική πορεία. Οι ταραχές στους δρόμους που πολλοί «επιθυμούν», μάλλον δε θα υπάρξουν ποτέ. Συμπλοκές γίνονται και σήμερα, και μάλιστα με άγριο ρυθμό. Άρα πιο το όφελος να συνεχίσουμε έτσι όπως είμαστε σήμερα; Η κοινωνία θα πρέπει να στηριχτεί και με το παραπάνω, από τα πρόσωπα που διαθέτουν ιδέες στρατηγικής σημασίας. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι υπαρκτό φαινόμενο, ωστόσο κανένας δε μας πετά εκτός ευρώ δίχως την τελική έγκρισή μας.
   Σε κάθε περίπτωση έχουμε επιλογές. Η συνέχεια και το μέλλον των επόμενων δεκαετιών κρίνεται σε λίγες μόνο αλλά εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις. Η πολιτική κρίση, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο τραπεζικής κατάρρευσης, αποτελούν έναν κίνδυνο με πολλές πιθανότητες. Οι κάτοχοι ομολόγων του δημοσίου θα πληγούν άμεσα, ωστόσο οι τραπεζικές καταθέσεις τις οποίες επωμίζονται οι τράπεζες για δικό μας λογαριασμό, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό εθνικής ανάπτυξης. Άλλωστε, η αγορά έχει ήδη νιώσει το φόβο που επιβάλλει το σύστημα του υπερδανεισμού. Το χρηματιστήριο στις 480 μονάδες, από τις 5700 πριν μία πενταετία, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως η χρεοκοπία έχει ήδη επιβληθεί.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: