Thursday, September 25, 2014

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 ως προς την οικονομία της Ελλάδας

(Economistmk) - Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών που διεξήχθη το 2011, όσον αφορά την οικονομία της Ελλάδας. Τα οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, αποτελούν τεκμήριο του γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει μεγάλο δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα.
   Κατά την απογραφή πληθυσμού-κατοικιών έτους 2011, ο Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός της Χώρας ανήλθε σε 4,586,636 άτομα (42.4% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού) ενώ ο Οικονομικά μη Ενεργός Πληθυσμός ανήλθε σε 6,229,650 άτομα (57.6% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού).
   Ωστόσο, από το σύνολο του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού, 3,727,633 άτομα δήλωσαν «απασχολούμενοι» και 859,003 άτομα δήλωσαν «άνεργοι». Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, φθάνουν δηλαδή μόλις το 34.5% εκ του συνόλου του πληθυσμού της χώρας. Το 46,2% του συνόλου των απασχολουμένων ανήκει στην ομάδα ηλικίας 30-44 ετών, ακολουθούμενο από ποσοστό 36,2 % που ανήκει στην ομάδα 45-64 ετών.
   Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως ο μέσος αριθμός απασχολουμένων ανά νοικοκυριό είναι μόλις 0.9. Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε καν ένας ολόκληρος εργαζόμενος στο μέσο νοικοκυριό. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί απίστευτες κοινωνικές καταστροφές, με τρομακτικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας.
   Όσον αφορά τη διάρθρωση της Ελληνικής οικονομίας, το 17.5% της χώρας απασχολείται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Ακολουθεί με ποσοστό 10%, η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία. Έπειτα, η δημόσια διοίκηση, η άμυνα και η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με 9.7%, και η μεταποίηση με 9.2%. Ενδεικτικό είναι το ποσοστό της εκπαίδευσης, το οποίο είναι μόλις 7.9%, ενώ οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με ποσοστό 7.8%, υποδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.
   Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κλάδος «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή, 25.6%, στο σύνολο των απασχολουμένων της, ενώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή, 23.9%, καταγράφει ο κλάδος «Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» στο σύνολο των απασχολουμένων της.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: