Friday, May 29, 2015

Η τραγική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα και το μέλλον της χώρας μέσα από την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη

(Economistmk) - Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στη 19η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του Economist, έκανε μία σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση της τραγικής κατάστασης της Ελλάδας, αλλά και του μέλλοντος.
   Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
   «Κοιτάξτε, αν δείτε το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος, θα δείτε ότι υπάρχει μία μέθοδος η οποία ξεκινάει ως εξής.
   Λέει: Ποιος είναι ο στόχος μας για το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019; Για να φτάσει μετά το 2022 στο 115% πρέπει το 2019 να είναι στο 139%. Ωραία; Και τι πρέπει να γίνει για να πάει από το 181% που είναι σήμερα στο 139% το 2019;
   Έτσι ξεκινάει, είναι αυτό που λέμε η προς τα πίσω επαγωγή, ξεκινάς από το μέλλον και πας στο παρόν για να δεις τι πρέπει να πετύχεις.
   Και λέμε ότι για να έχουμε αυτή τη μείωση του ποσοστού χρέους από το 181% που είναι τώρα περίπου στο 139% το 2019, θα πρέπει να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα όλα τα χρόνια από σήμερα μέχρι το 2019, όχι ετήσιο, συνολικό γύρω στο 20% του ΑΕΠ, ώστε να αποπληρωθεί το χρέος για να μειωθεί στο 139%.
   Και παράλληλα πρέπει να έχουμε ένα ρυθμό αύξησης μεγέθυνσης συνολικά για την 4ετία 27,3% με ένα πληθωρισμό 4ετίας -9% και ιδιωτικοποιήσεις που να αντιστοιχούν σε έσοδα του 7% του ΑΕΠ (συνολικά).
   Ναι, το πρόβλημα όμως ποιο είναι; Το πρόβλημα είναι όμως ότι αυτά τα δύο νούμερα 4ετίας, τα βασικά, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα του 20% που απαιτείται για να το κάνεις αυτό, υπό την υπόθεση της ανάπτυξης της μεγέθυνσης συνολικά 27,3%, αυτά τα δύο νούμερα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.».

Συμπέρασμα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε τόσο τραγική οικονομική κατάσταση, βάσει της οποίας η ανάκαμψη θα αποτελέσει το αποτέλεσμα μονάχα μίας συνολικής και εκ θεμελίων επαναδιαμόρφωσης του συνολικού όγκου του χρέους, σε όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: