Friday, August 21, 2015

Πολιτικά συμπεράσματα από την παραίτηση της κυβέρνηση και οι επόμενες μέρες για την Ελλάδα

(Economistmk) - Η παραίτηση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη ήδη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το 61.31% του «ΟΧΙ» δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει πορεία η χώρα, με αποτέλεσμα οι δανειστές να επιμείνουν, και η κυβέρνηση εκβιαστικά να ακολουθήσει με τη σειρά της την ανώμαλη προσαρμογή στο μνημόνιο.
   Ο Ελληνικός λαός φοβήθηκε τις οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση εντός του 2015. Οι κλειστές τράπεζες, η απότομη και τεραστίων διαστάσεων εκροή καταθέσεων, η στενόμυαλη προσέγγιση της πολιτικής σκηνής του τόπου έναντι των διαπραγματευτικών της ικανοτήτων, έχουν ως συνέπεια μία άτακτη πολιτική αστάθεια.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ του πενταμήνου, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, ήταν εκείνος ο ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκε από τους πολίτες τον Ιανουάριο, ώστε να πει όχι στα μνημόνια και να προχωρήσει σε μία λαϊκή κυβέρνηση της Αριστεράς. Αρχικά το κατάφερε, αφού δε δανείστηκε ούτε ένα ευρώ από μνημόνια, ενώ παράλληλα έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε και ίσως να μη μάθουμε ποτέ τα πολιτικά παιχνίδια με τους δανειστές, τι ειπώθηκε στα απανωτά Eurogroup, και τι είδους εκβιασμούς δέχθηκε ο Τσίπρας, ώστε τελικά να ακολουθήσει το δρόμο προς το τρίτο μνημόνιο.
   «Η επόμενη ημέρα, απαιτεί συνέργεια, συνοχή και ορθολογική έκφραση της απόφασης του Ελληνικού λαού, δίχως φόβο και ακραίες συμπεριφορές», είχα τονίσει αμέσως μετά το δημοψήφισμα, και επαναλαμβάνω εκ νέου σήμερα. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πως η απόφαση του δημοψηφίσματος δεν ήταν κατά του ευρώ, αλλά κατά του μνημονίου που επέβαλλαν οι δανειστές. Έτσι, φθάνουμε σήμερα στο σημείο μίας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης, η οποία θα έχει ένα ασαφές δίλημμα.
   Οι πολίτες της Ελλάδας, θα πρέπει να ψηφίσουν για το αν θέλουν κυβέρνηση της Αριστεράς ώστε να εφαρμόσει το μνημόνιο με όσο το δυνατόν μικρότερες κοινωνικές απώλειες, αν θέλουν κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ώστε να εφαρμόσουν το μνημόνιο με την πιο σκληρή του μορφή όπως το βιώσαμε στα πρώτα δύο, ή αν θέλει εναλλακτικές εξουσίες, όπως αυτή της Αριστερής πλατφόρμας που εξαρχής θέλουν τη δραχμοποίηση και των τελευταίων παραγωγικών συντελεστών που έχουν απομείνει μετά την κρίση στη χώρα.
   Η επιστροφή στη δραχμή το 2007 όταν η Ελλάδα ήταν στα ύψη θα μπορούσε να είχε εφαρμογή, σήμερα όμως δεν έχει κανένα θετικό στοιχείο και αυτό το γνωρίζει καλά κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος. Η Νέα Δημοκρατία χθες στη συνέντευξη τύπου του Μεϊμαράκη φάνηκε τρομοκρατημένη, ενώ ο Τσίπρας στο διάγγελμα αποφασισμένος να πάρει εντολή μνημονίου από το λαό. Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος μήνας μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, που δυστυχώς οι περισσότερες θα είναι δυσάρεστες.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: