Wednesday, September 23, 2015

Οι εκλογές τελείωσαν, έφτασε η ώρα για την εφαρμογή του νέου μνημονίου

(Economistmk) - Κάπως έτσι οι εκλογές έφτασαν στο τέλος τους. Ήταν μία ακόμα, η 3η συνολικά, προσφυγή στις κάλπες εντός του 2015, για μία χώρα που ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες με τις εσωτερικές παθογένειες, αλλά ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με τα οικονομικά μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια.
   Η αποχή ρεκόρ σε ποσοστό 43.43%, δείχνει πως οι πολίτες της Ελλάδας όχι μόνο δεν πήγαν στις κάλπες, αλλά κουράστηκαν, ή αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε κάτι που δε θα ωφελήσει την προσωπική τους πορεία. Όλοι γνωρίζαμε πως η νέα κυβέρνηση -όποια και αν ήταν- θα είχε ως πολιτική την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, άρα όσοι δεν πήγαν στις εκλογές δεν είπαν όχι στο μνημόνιο, αλλά ενδυνάμωσαν την πραγματικότητα της μη ανάμειξης του απλού πολίτη με τα κοινά.
   Η απόδειξη του παραπάνω είναι απλή. Το κόμμα των φίλων της δραχμής, το κόμμα που ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πως θα θριαμβεύσει διότι ο λαός ήθελε άλλο νόμισμα, έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Η ΛΑΕ έλαβε μόλις 2.86%, όταν υποτίθεται πως ο λαός δεν ήθελε τα μνημόνια και όλα όσα συμβαίνουν.
   Στην πραγματικότητα, ο Ελληνικός λαός δε θέλει να μπει σε νέες περιπέτειες. Η έξοδος από την Ευρώπη σημαίνει μαζικές συμφορές ως προς τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, και ταυτόχρονα μία άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση. Οι 774,000 που δεν πήγαν να ψηφίσουν σε σχέση με τον Ιανουάριο, δεν εκφράστηκαν και δε θα εκφράζονται από τη νέα βουλή. Αυτό είναι πρόβλημα.
   Παρά τα γεγονότα, τα εσωκομματικά, το δημοψήφισμα, τις διαρροές μεγάλων ονομάτων και προσωπικοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόλις 323,354 ψηφοφόρους, ενώ η… τουλάχιστον προκλητική στάση της ΝΔ τής κόστισε 195,476 ψηφοφόρους. Και οι δύο έχασαν, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την κυβέρνηση με 35.46% μαζί με το 3.69% των ΑΝΕΛ, που φθάνουν τις 155 έδρες.
   Η διαφορά με τη ΝΔ η οποία πήρε μόλις 28.1%, δείχνει πως παρά τη συσπείρωση το κόμμα χρειάζεται ηγέτη, με αποτέλεσμα νέα εσωκομματική κρίση. Στις επερχόμενες εκλογές της ΝΔ, θα φανεί επιτέλους αν η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε ακροδεξιό κόμμα (με επιρροές από πρόσωπα του ΛΑΟΣ), ή εάν διατηρεί την ιστορία της στο χώρο της κεντροδεξιάς. Θα δούμε δηλαδή τις πολιτικές πεποιθήσεις της, βάσει του υποψηφίου που τελικά θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους και θα αποτελεί το νέο πρόεδρο του κόμματος.
   Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του εκμεταλλεύτηκε τη μη κάθοδο του Παπανδρέου, ενώ αίσθηση κάνει το γεγονός πως το ψήφισαν κυρίως συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι θυμούνται ακόμα το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι έγινε καταρράχτης και οδεύει προς διάλυση, ή μετάλλαξη. Ακόμα, το ΚΚΕ συνεχίζει να αδυνατεί να συντονιστεί με το σήμερα, αφού πρέπει επιτέλους να δουν σε αυτό το ιστορικό πολιτικό κομμάτι της Ελλάδας, πως η ρήξη με όλους και όλα δεν ευσταθεί.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: