Thursday, October 15, 2015

Το τραπεζικό σύστημα και οι απώλειες των Γερμανών από την Ελληνική κρίση

(Economistmk) - Το δίκτυο DW είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Τελικά οι Γερμανοί πολίτες κέρδισαν ή έχασαν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;». Σε εκείνο το άρθρο, έγινε προσπάθεια για αποτίμηση του κόστους της Γερμανικής έκθεσης στην Ελληνική κρίση.
   Οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να βγαίνουν ζημιωμένοι από την ελληνική κρίση αφού ως αποταμιευτές εισπράττουν λιγότερους τόκους. Σύμφωνα με υπολογισμούς της DZ Bank τα γερμανικά νοικοκυριά μπορεί από τη μία πλευρά να εξοικονόμησαν 78 δις ευρώ λόγω της μείωσης στα επιτόκια δανεισμού, την ίδια ώρα όμως έχασαν 190 δις ευρώ από τα επιτόκια καταθέσεων.
   Το άρθρο όμως τονίζει, πως ούτε οι Γερμανοί αποταμιευτές μπορούν να θεωρήσουν την Ελλάδα υπεύθυνη για τις απώλειές τους, ούτε η Γερμανία μπορεί να θεωρηθεί ότι βγήκε κερδισμένη από την ελληνική κρίση. Τα κέρδη και οι απώλειες είναι οι συνέπειες μιας κρίσης, το βάρος της οποίας αναγκάζεται να επωμιστεί κυρίως η Ελλάδα.
   Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι απολύτως εκτεθειμένο. Δεν υπάρχει πλέον το επίπεδο εμπιστοσύνης που θα ήταν ικανό να προσελκύσει κεφάλαια, έτσι ώστε οι τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εισφέροντας συνολικά 37.3 δισ. ευρώ για τις χρήσεις  2012 και 2013.
   Νωρίτερα, το 2008, κατά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Δημόσιο έδωσε άλλα 4,4 δισ. ευρώ με τα «ομόλογα Αλογοσκούφη» έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των τραπεζών. Ωστόσο, οι τράπεζες πριν το PSI είχαν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 50-60 δισ. ευρώ, ενώ μετά το κούρεμα μόλις 37,7 δισ. ευρώ.
   Την ίδια ώρα, οι ανάγκες των τραπεζών εξαιτίας της απώλειας καταθέσεων, με τους Έλληνες να ζητούν σε μετρητά τις αποταμιεύσεις τους ανά δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνδυασμό με τα Capital Controls, αυξήθηκαν κατακόρυφα. Μην σας κάνει εντύπωση μία νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους άνω των 30-40 δισ. ευρώ συνολικά όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μνημονίου, αλλά συνολικά την επόμενη 4ετία.
   Τέλος, ακόμα και ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως η απόφαση για την επιβολή των ελέγχων των κεφαλαίων, καθώς και αυτός που θα ορίσει την παύση τους, εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ελλάδα. Το τι συμβαίνει στις τράπεζες λοιπόν είναι αποτέλεσμα μιας σειράς εξελίξεων, όπως οι μαζικές εκροές καταθέσεων.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: