Thursday, November 05, 2015

Το Σουηδικό σύστημα 6ωρης εργασίας

(Economistmk) - Στο εξωτερικό, εκεί όπου η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας αναπτύσσει νέα μοντέλα παραγωγής, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συστήματα εργασίας. Ένα από αυτά, προκαλεί έντονες συζητήσεις, καθώς αποδεικνύει πως οι πολλές ώρες εργασίας δεν αποτελούν πάντα δείγμα της αποδοτικότητας ενός εργασιακού συνόλου.
   Σε πρόσφατο άρθρο στο BBC, γίνεται αφιέρωμα στο Σουηδικό σύστημα με 6ωρη εργασία. Χαρακτηριστικά, αναφέρει την περίπτωση μιας 34χρονης art director, η οποία αναφέρει πως δυσκολευόταν να κρατηθεί συγκεντρωμένη για οκτώ ώρες ημερησίως, ενώ από τότε που εργάζεται έξι, είναι αρκετά πιο αποδοτική, και πιο γρήγορη στην εργασία της.
   Στη συγκεκριμένη εταιρία όπου εργάζεται, το ωράριο ξεκινά στις 8:30 το πρωί, στις 11:30 έχουν μία ώρα διάλειμμα για το μεσημεριανό τους, ενώ στις 15:30 ολοκληρώνουν την 6ωρη εργασία τους.
   Όμως, στην Ελλάδα για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι έχουν ταυτόχρονα και άλλες ασχολίες, όπως τα social media, η ανταλλαγή μηνυμάτων ή mails, ακόμα και τηλεφωνήματα. Αυτά εκεί δεν υπάρχουν, διότι πολύ απλά αποτελούν παράγοντες που μπορούν να σε αποσυντονίζουν, να χάσεις την αυτοσυγκέντρωση που χρειάζεται για να είσαι παραγωγικός, και πολλές φορές οδηγούν τελικά σε απόλυση. Όταν είσαι στην εργασία σου, πρέπει να εργάζεσαι, και όταν αυτή τελειώσει, μπορείς να κανονίσεις τις άλλες δραστηριότητές σου.
   Ωστόσο, το concept της 6ωρης εργασίας στη Σουηδία δεν είναι καινούργιο, και δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τη συγκεκριμένη εταιρία. Εταιρίες όπως η γνωστή Toyota εφαρμόζει τέτοια ωράρια εδώ και μία δεκαετία.
   Στη Σουηδία, μόνο το 1% των εργαζομένων δραστηριοποιείται πάνω από 50 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που την κατατάσσει στα χαμηλότερα ποσοστά του κόσμου. Τα περισσότερα γραφεία είναι άδεια μετά τις πέντε το απόγευμα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι εκεί, όπως βέβαια και οι εργοδότες, αποδίδουν αμοιβαίο σεβασμό, σε τέτοιο βαθμό, όπου όλα λειτουργούν αρμονικά.
   Στην Ελλάδα, οι εργοδότες πολλές φορές, στο βωμό του κέρδους, καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή, οι δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποδεικνύουν πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στο εξωτερικό πολλοί χαρακτηρίζουν τους Έλληνες τεμπέληδες. Το ότι πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τις περισσότερες ώρες από κάθε Ευρωπαίο, και την ίδια στιγμή παράγουν ελάχιστη προστιθέμενη αξία, αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι Έλληνες θα πρέπει να εργαστούν με πολύ εντατικότερους ρυθμούς, εάν θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην οικονομική κρίση.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: