Wednesday, January 20, 2016

Στην 29η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα κατά το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης

(Economistmk) - Σύμφωνα με την έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση σε παγκόσμια κλίμακα. Παρά τις οικονομικές συνθήκες, η Ελλάδα βαθμολογείται αρκετά υψηλά, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στα όσα δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 1980-2010. Έπειτα, λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα παρουσιάσει παρακμή, ωστόσο τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν από το Δείκτη σε λίγα χρόνια.
   Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης δημοσιοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2015. Η έκθεση καλύπτει 188 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.
   Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), ή Human Development Index (HDI) όπως είναι η επίσημη αγγλική ονομασία, αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται ο χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη, αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη. Παράλληλα, μετράται και η επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.
   Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία, με βαθμό 0.944. Την τριάδα συμπληρώνουν οι Αυστραλία με 0.935 και η Ελβετία με 0.930. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση, με 0.865, γεγονός που την κατατάσσει στον πρώτο πίνακα, με τις χώρες με πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη.
   Αναλυτικά, στην πρώτη 30άδα βρίσκονται με σειρά οι εξής χώρες: Νορβηγία, Αυστραλία, Ελβετία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Λιχτενστάιν, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Ιαπωνία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Ελλάδα και Εσθονία.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: