Monday, April 04, 2016

Το παρασκήνιο μιας προμελετημένης κατάστασης κατά της Ελλάδας

Οι συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσαν από το Wikileaks, μεταξύ των Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, αποτελούν την επιβεβαίωση ότι οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα σαφές σχέδιο, υπέρ του ομαλού τερματισμού της οικονομικής τραγωδίας που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ με εννέα περίπου χρόνια.
   Η ανησυχία του Τόμσεν είναι ενδεικτική, αφού ανέφερε πως δεν έχουν συμφωνήσει στο εσωτερικό της τρόικας για το πώς θα προχωρήσουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με το Ελληνικό ζήτημα. Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως οι δανειστές αδυνατούν να προωθήσουν μία βιώσιμη τελική λύση, ενώ όσο τα συμφέροντα μεγαλώνουν, τόσο οι διαπραγματεύσεις θα παγώνουν και η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.
    Η Βελκουλέσκου από την άλλη πλευρά, σημειώνει πως σε ένα ασταθές περιβάλλον το ΔΝΤ δε μπορεί να συμμετέχει, αφού προτιμά να εκτελεί ένα πρόγραμμα, ακόμα και εάν αυτό είναι η λιτότητα με τρομακτικές συνέπειες. "Θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε, αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα." αναφέρει μεταξύ άλλων, καταγγέλλοντας ουσιαστικά πως στα πλαίσια της ΕΕ οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί έχουν ελαστικότητα αποφάσεων. Επίσης συμπληρώνει πως "Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα.", δείχνοντας έτσι τον φόβο που έχει το ΔΝΤ, ως προς την αντιμετώπιση που θα λάβει από την Ελληνική κυβέρνηση.
   Έτσι, γνωρίζοντας πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί και το μεγάλο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι υπό ασφυκτική πίεση. Στην τρόικα αξιολογούν πως αν η Βρετανία ψηφίσει την έξοδο από την ΕΕ, πιθανότατα αυτό να αποτελέσει την αρχή αλυσιδωτών εξελίξεων, με την Ελλάδα να αποχωρεί από το ευρώ, και με αποτέλεσμα απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία.
   Η Ελλάδα σήμερα παρακολουθεί τις εξελίξεις, δεν τις διαμορφώνει. Για την ακρίβεια, αυτό συμβαίνει σε όλα αυτά, τα χρόνια της κρίσης, και ειδικά από την είσοδο της χώρας σε προγράμματα λιτότητας, από το 2010 μέχρι και σήμερα. Τα μνημόνια από μόνα τους προβλέπουν λύσεις στην οικονομία, ωστόσο οι άνθρωποι που τα επιβάλλουν, όπως και αυτοί που καλούνται να τα εφαρμόσουν, οφείλουν να παρακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις και να επαναξιολογούν τα δεδομένα μέσω του μηχανισμού ανατροφοδότησης με οικονομικούς δείκτες και αποτελέσματα.
   Φαίνεται επομένως, πως το ΔΝΤ προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει ένα πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους, στο οποίο πιθανώς να συμπεριλαμβάνεται και το κούρεμα αυτού, αλλά εκεί έχει αντιδράσεις η Γερμανία καθώς αυτή πρόκειται να χάσει το μεγαλύτερο μερίδιο. Και καθώς οι μέρες περνούν, ο χρόνος πιέζει όλο και περισσότερο, με τελικό αποδέκτη των οικονομικών συνθηκών για μία ακόμα φορά τον φορολογούμενο πολίτη.
   Πέρυσι την ίδια περίοδο, ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης το πρόσωπο κλειδί στην ιστορία της καθυστέρησης της συμφωνίας, η οποία κατέληξε σε εκείνο το δημοψήφισμα, αφού ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αρνήθηκε την υπογραφή ενός ακόμα μνημονίου διάλυσης της χώρας. Κατόπιν δημοψηφίσματος και πιέσεων προς τον πρωθυπουργό, ο Βαρουφάκης έδωσε το χώρο που ήθελε η κυβέρνηση, ώστε να μας οδηγήσει εκ νέου σήμερα σε άτοπο. Μετά από αλλεπάλληλες εκλογές, και κοινοβουλευτικές μάχες, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει η ίδια. Και αυτό είναι αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς, πως μία χώρα δίχως οικονομική και πολιτική πειθαρχία δε μπορεί παρά να υπακούει στις εντολές, ειδικά όταν η ίδια δεν προτείνει εναλλακτικές. Έτσι, οι εκλογές που λανθασμένα ζητά η αντιπολίτευση, δε θα οδηγήσουν σε λύση, αλλά την υπογραφή του τέταρτου μνημονίου πιο γρήγορα.
   Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως επισήμως οι Βρυξέλλες δεν σχολιάζουν διαρροές, και ειδικά όπως αναφέρουν, προϊόντα εγκληματικών ενεργειών, υποκλοπές και απόψεις που περιφέρονται στον Τύπο, όμως, σε παρασκηνιακό επίπεδο, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο, κυρίως διότι δεν έχει προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις όπως ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος. Βέβαια, με επιστολή του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να παρατηρήσει "το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις. Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές.".
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: