Thursday, June 16, 2016

Η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2015, 10 στις 10 περιοχές με την υψηλότερη ανεργία ήταν από την Ισπανία (6) και την Ελλάδα (4), ενώ αντίθετα 9 στις 10 περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας ήταν από τη Γερμανία (μία ήταν από την Τσεχία). Στην 3η θέση της Ευρώπης, στη λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία με 30.7%, στην 6η θέση η Δυτική Ελλάδα με 28.5%, στην 8η η Θεσσαλία με 26.9% και στη 10η η Κεντρική Μακεδονία με 26.0%. Από την άλλη πλευρά, στις περιοχές με τη χαμηλότερη ανεργία, τα ποσοστά κυμαίνονταν μόλις μεταξύ του 2.5% και 3.0%.
   Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τους νέους ηλικίας 15-24, τα υψηλότερα ποσοστά όπως αποτυπώνονται στην πρώτη δεκάδα, καταγράφηκαν το 2015 και πάλι στην Ισπανία (4), στην Ελλάδα (3) και την Ιταλία (3). Από την Ελλάδα, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους είναι η Θεσσαλία (60.3%), η Ήπειρος (58.6%), και η Στερεά Ελλάδα (55.4%).
   Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά που αφορούν τη μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή τα άτομα που βρίσκονται σε ανεργία για 12 ή και περισσότερους συνεχόμενους μήνες. Συνολικά 8 στις 10 περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι από την Ελλάδα. Η Πελοπόννησος (77.1%), η Αττική (76.7%), η Στερεά Ελλάδα (76.4%), η Δυτική Ελλάδα (76.3%), η Κεντρική Μακεδονία (74.5%), η Θεσσαλία (73.2%), η Ήπειρος (72.7%) και το Βόρειο Αιγαίο (71.7%).
   Τα παραπάνω στοιχεία, αφορούν το 2015, ωστόσο η κατάσταση διατηρείται ακόμα και σήμερα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό επίπεδο. Η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 24.2%, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή της σχετικής λίστας, με δεύτερη την Ισπανία με ποσοστό 20.1%. Την ίδια στιγμή ωστόσο, στη Γερμανία η ανεργία βρίσκεται στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 4.2%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη πτώση ανεργίας εντός της ΕΕ σημειώθηκε στην Κύπρο, από το 15.7% στο 11.6%, ενώ και η Ισπανία μείωσε τα ποσοστά κατά -2.6%, αφήνοντας την Ελλάδα με διαφορά στην πρώτη θέση. Όσον αφορά τους νέους, στην Ελλάδα η ανεργία αγγίζει το 51.4%, στην Ισπανία το 45%, ενώ στη Γερμανία μόλις το 7%.
   Έτσι λοιπόν, και ενώ η τάση της Ευρώπης είναι η διατήρηση της ίδιας πολιτικής που ανακυκλώνει την οικονομική κρίση στις χώρες του νότου, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς όσο διατηρείται η ανεργία σε αυτά τα απίστευτα υψηλά ποσοστά, τόσο η πολυπόθητη ανάπτυξη θα αποτελεί ανέφικτος στόχος. Συνεπώς, η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, καθώς στις χώρες με χαμηλά ποσοστά, όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, η εργασία και το θετικό κλίμα στην ίδια την κοινωνία θέτουν τις βάσεις για ανάπτυξη.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: