Wednesday, June 01, 2016

Ο χειρισμός της χαλάρωσης των Capital Control χρειάζεται στρατηγική

Η είδηση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες είναι πως σταδιακά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χαλάρωση των Capital Control. Μετά και τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τους δανειστές, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη για το μεγάλο βήμα της σταδιακής χαλάρωσης του ελέγχου των κεφαλαίων, με σκοπό την αποσυμπίεση της αγοράς.
   Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Ημερησία, αναμένεται να προταθεί, η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 ή και 550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μέσα στο μήνα θα μπορεί να αποσύρει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πάνω από 2,000 ευρώ από τον λογαριασμό του, με μεγάλες συνέπειες για τις τράπεζες.
   Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός πως στην Ελλάδα οι καταθέσεις συνεχίζονται να μειώνονται δραματικά, η άρση ορισμένων περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα πρέπει να αφορά μόνο τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Άλλωστε, ο μέσος ιδιώτης αυτό που έχει ως σκοπό είναι να τα αποσύρει από την τράπεζα για να τα φυλάξει στον προσωπικό του χώρο, παρά να προχωρήσει σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε πως σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησε στα 121.4 δισ. ευρώ από 121.5 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2015 - Απρίλιος 2016) η εκροή των καταθέσεων αγγίζει τα 12.4 δισ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει πως εάν δεν επιβαλλόταν ο έλεγχος κεφαλαίων οι Έλληνες θα είχαν αποσύρει σε τέτοιο βαθμό της καταθέσεις τους, όπου το τραπεζικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους.
   Την ίδια στιγμή, το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο αυτό διαμορφώθηκε στα 93.1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στα 66.4 δισ. ευρώ, ενώ εκείνο σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες στα 25.3 δισ. ευρώ. Το ελληνικό νοικοκυριό επομένως είναι χρεωμένο, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση και οι δανειστές επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.
   Τέλος, το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και οι εργασιακές σχέσεις, είναι σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Ενδεικτικά, τα όρια των νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων στην πραγματικότητα δεν ισχύουν, αφού μία νέα διετής επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση τουριστικής επιχείρησης και η ένωση προσώπων των εργαζομένων και υποβλήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 31 Μαΐου του 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586.08 ευρώ και 26.18 ευρώ που είναι, αντίστοιχα, τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο, αντίστοιχα, όπως αναφέρει η Ημερησία. Τα Capital Control επομένως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην οικονομία, ωστόσο ο χειρισμός αυτού του εργαλείου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και στρατηγική.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: