Friday, July 29, 2016

Η απολογία του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στην κρίση της Ευρωζώνης

Η έκθεση αξιολόγησης της παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι αμείλικτη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι Financial Times. Επίμαχο θέμα είναι η εν αναμονή απόφαση για αυτό το φθινόπωρο, περί της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται υπό διεθνή κηδεμονία εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια.
   Η Γερμανία έχει απειλήσει πως εάν φύγει το ΔΝΤ, τότε θα σταματήσει εξίσου τη χορήγηση δανείων προς την Αθήνα. Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ωστόσο, πως η συμμετοχή του σε νέο σχέδιο θα κριθεί από το εάν θα υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, κάτι που κέρδισε η Ελλάδα πιέζοντας με το περυσινό δημοψήφισμα, που δυστυχώς η ελληνική πλειοψηφία νομίζει πως ήταν απλά χάσιμο χρόνου. Σε επίπεδο ηγετών, τίποτα δεν είναι τυχαίο, και όσοι ασχολούνται με τη διεθνή διπλωματία το γνωρίζουν καλά.
   Βλέπετε, για παράδειγμα, στην Τουρκία ο Ερντογάν κλείνει 130 κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, ενώ αυξήθηκαν σε 66,036 οι δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Όλα μετρούν στην παγκόσμια σκακιέρα, και για αυτό ο πρωθυπουργός με το δημοψήφισμα το 2015, έθεσε στο λαό ένα ερώτημα που δεν ήταν τόσο δεσμευτικό στην πράξη. Δεν είπε ευρώ ή δραχμή όπως κάποιοι νομίζουν, ούτε εάν θέλετε νέο μνημόνιο ή όχι. Ρώτησε εάν θέλετε τα συγκεκριμένα μέτρα που πρότειναν οι θεσμοί εκείνη την περίοδο, και ο λαός είπε όχι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έλαβε τελικά νέα συμφωνία, αλλά με διαφορετικούς όρους. Καλό είναι επομένως, ο λαός να καταλαβαίνει τι ψηφίζει κάθε φορά.
   Αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα το ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει πως εκείνο είναι θετικό στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, παρουσιάζοντας την ηγεσία της ΕΕ ως τη μόνη υπεύθυνη για την ελληνική τραγωδία. Ο αμερικανικός παράγοντας, το ΔΝΤ, βλέπει ότι καθώς στην Τουρκία γίνονται τα τρέχοντα γεγονότα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, θα είναι αναγκαίο η ενωμένη Ευρώπη να βοηθήσει τα εσωτερικά της μέλη, ώστε να μην υπάρχουν νέες μεγάλες κρίσεις στην περιοχή, και βέβαια να μην υπάρξουν νέες περιπτώσεις όπως αυτή του Brexit.
   Έτσι, για να αποφευχθούν νέες οικονομικές αναταραχές, το ΔΝΤ κάνει αναφορά πίσω στο 2010, όταν ξεκίνησε το όλο σκηνικό. Να σημειωθεί πως ο πρώην Υπουργών Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, πάντα έλεγε πως η κρίση έπρεπε να είχε κριθεί τότε, και όχι με τον τρόπο που προσπαθούν σήμερα μετά από τόσες θυσίες του λαού, αλλά όπως φαίνεται η κοινή γνώμη αδυνατεί να αντιληφθεί πολλές φορές και να συνδυάσει γεγονότα διαφόρων περιόδων με σκοπό την αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας.
   Έτσι, το ΔΝΤ αναφέρει πως υπήρχε κακή επιτήρηση στην προ κρίσης χρονική περίοδο, ενώ ακολούθησαν προβλήματα ως προς το σχεδιασμό και εκτέλεση των προγραμμάτων διάσωσης. Με τη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού προχωρούσαν οι αποφάσεις, όπως ομολογεί το ΔΝΤ. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Το ΔΝΤ θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό των δανειακών του χορηγήσεων σε χρεοκοπημένα κράτη εντός της ΕΕ από εδώ και στο εξής. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ανατολή και την Τουρκία, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και οι τάσεις σε Ρωσία και Κίνα, θα αφήσουν το στίγμα τους σε μια εποχή με μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές μεταβολές.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: