Wednesday, May 24, 2017

Τρομοκρατία και πληροφορική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι αδύνατο να αποφευχθεί η ταχύτατη διάδοση της τρομοκρατίας και της εκμετάλλευσης της πληροφορικής με σκοπό το παράνομο κέρδος. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πλέον είμαστε παγκόσμιοι πολίτες και ευάλωτοι σε όλων των ειδών τις επιθέσεις.
   Από τις 12 Μαΐου 2017 γίναμε παρατηρητές ενός φαινομένου εξάπλωσης ψηφιακού ιού σε παγκόσμια κλίμακα. Η επίθεση μέσω του WannaCry ransomware έλαβε ανεξέλεγκτες διατάσεις μολύνοντας πάνω από 230,000 υπολογιστές σε 150 χώρες, ενώ τα θύματα του ιού ανέρχονται σε περισσότερα από 200,000 χρήστες υπολογιστών παγκοσμίως. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες antivirus που ανακάλυψε από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο ιό προστατεύοντας όλους τους πελάτες της, η ESET, ανέφερε πως πρόκειται για μία πρωτοφανή σε κλίμακα και ταχύτητα παγκόσμια ψηφιακή επίθεση. Ακόμα, η Symantec με τα Norton antivirus ανακοίνωσε πως μπλόκαρε πάνω από 22 εκατομμύρια προσπάθειες μόλυνσης.
   Ο ιός λάμβανε παράνομα πρόσβαση στο λογισμικό κρυπτογραφώντας τα αρχεία των συστημάτων, και ακολούθως ζητούσε 300-600 δολάρια λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα Bitcoin προκειμένου ο χρήστης να έχει εκ νέου στην κατοχή του τον έλεγχο των αρχείων του. Διαχρονικά, οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί σε 463,841 το 2016 έναντι 340,665 το 2015 σε παγκόσμια βάση, ενώ το μέσο κόστος ανά θύμα ανήλθε σε 1,077 δολάρια το 2016, και σε 294 δολάρια το 2015 αντίστοιχα.
   Χιλιάδες μεγάλες εταιρίες μολύνθηκαν αφού οι υπολογιστές ήταν ευάλωτοι, παρά το ότι η ίδια η Microsoft είχε προχωρήσει από τις 14 Μαρτίου 2017 σε σχετική ενημέρωση του λογισμικού, μέσω των καθιερωμένων ενημερώσεων που λαμβάνει δωρεάν κάθε νόμιμος κάτοχος των Windows. Οι παλαιότερες εκδόσεις ήταν όπως αποδείχθηκε οι πιο ευάλωτες, με τα Windows 7, Windows XP, και Windows Server 2003 να αποτελούν τα λειτουργικά συστήματα που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό.
   Ωστόσο, εδώ τίθεται ένα πολύ σημαντικό ερώτημα σχετικά με το πώς προέκυψε αυτός ο ιός. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε ανακαλύψει την ευπάθεια στο παρελθόν, αλλά αντί να ενημερώσει τη Microsoft προχώρησε στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργαλείου προκειμένου να το εκμεταλλευτεί για τους δικούς του επιθετικούς στόχους. Η διαρροή αυτού του ιού είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί από τους ψηφιακούς τρομοκράτες προκαλώντας πολύ μεγάλα προβλήματα.
   Ο Αμερικανός Snowden που εργαζόταν ως τεχνικός στην NSA και την CIA είχε αποχωρήσει το 2013 αποκαλύπτοντας απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις, γεγονός που σήμερα επιβεβαιώνεται. Η διαρροή πληροφοριών ή ακόμα και ψηφιακών όπλων αποτελεί ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε αρκετές ενέργειες καταπολέμησης του ψηφιακού εγκλήματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα απανωτά κρούσματα φυσικής τρομοκρατίας, δηλαδή εκρήξεις σε συναυλίες, αθλητικά γεγονότα κ.ο.κ.., οι Βρυξέλλες δημιούργησαν την «ευρωπαϊκή εντολή έρευνας».
   Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθά τις δημόσιες αρχές στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Για παράδειγμα, εάν οι γαλλικές δικαστικές αρχές εντοπίσουν τρομοκράτες που κρύβονται στο Βέλγιο, μπορούν να ζητήσουν από τους Βέλγους ομολόγους τους να ανακρίνουν μάρτυρες ή να διεξαγάγουν κατ’ οίκον έρευνες για λογαριασμό τους. Το νέο αυτό εργαλείο θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διασυνοριακές ποινικές έρευνες. «Οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες δεν γνωρίζουν σύνορα» επισημαίνει η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τη διάσταση του διαδικτύου, τότε αντιλαμβανόμαστε πως το μέλλον προδιαγράφεται ως απρόβλεπτο αλλά και άκρως ανησυχητικό.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: