Thursday, June 01, 2017

Από το 2018 η Ιταλία καταργεί τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών

Με την έναρξη του επόμενου οικονομικού έτους, το 2018, η Ιταλία μετά από σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της καταργεί τα κέρματα των ενός και δύο λεπτών του ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση στην ιστορία του νομίσματος για τη χώρα αφού προκαλεί σημαντικές μεταβολές στη χρήση των μετρητών, σε σχέση με την αυξανόμενη διάθεση και διαχείριση του ηλεκτρονικού χρήματος.
   Έτσι, από τον ερχόμενο Ιανουάριο στο ιταλικό νομισματοκοπείο δε θα παράγονται πλέον τα κέρματα χαμηλής αξίας των ενός και δύο λεπτών του ευρώ. Στόχος η απλοποίηση των συναλλαγών με ελάχιστη χρηματική προσαρμογή τα πέντε λεπτά του ευρώ, και όχι το ένα. Με αυτόν τον τρόπο το πορτοφόλι δε θα είναι γεμάτο ψιλά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και έτσι διευκολύνονται σημαντικά όλες οι συναλλαγές με μετρητά.
   Οι Ιταλοί λάμβαναν τα μικρά νομίσματα χαλκού ως συνάλλαγμα (ρέστα), αλλά στη συνέχεια δεν τα ξόδευαν, ισχυρίστηκε ο Sergio Boccadutri, μέλος του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που πρότεινε το μέτρο. Τα κέρματα δε γίνονται αποδεκτά από τους σταθμούς στάθμευσης, τις αυτόματες μηχανές πώλησης ή τα διόδια, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι συχνά έμεναν σε συρτάρια στο σπίτι, ή τα εγκατέλειπαν στις πόρτες των αυτοκινήτων ή στα ταμεία των supermarkets. «Εν ολίγοις, είναι μια απώλεια παραγωγής, επειδή κοστίζουν περισσότερο από ότι αξίζουν», δήλωσε σε εφημερίδα σύμφωνα με την DW.
   Αν και η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος μπορεί να μην είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη στην Ιταλία όπως και σε πολλές ακόμα χώρες, στην πράξη φαίνεται πως η μετάβαση σε μία ψηφιακή οικονομία συναλλαγών είναι αναπόφευκτη.
   Ήδη χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία, και η Ιρλανδία έχουν προχωρήσει ως οικονομίες σε στρογγυλοποίηση των τιμών στα πέντε λεπτά του ευρώ, σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης των συναλλαγών. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και σχετικές εκθέσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες οι καταναλωτές επιθυμούν τη διατήρηση των μικρών κερμάτων. Υπολογίζεται πως το 79% των συναλλαγών στη Γερμανία πραγματοποιείται σήμερα με μετρητά, γεγονός που μαρτυρά ότι είμαστε ακόμα στην αρχή μεγάλων μεταβολών ως προς τον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
   Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του μαύρου εμπορίου κατήργησε την παραγωγή και διάθεση των χαρτονομισμάτων αξίας πεντακοσίων ευρώ. Αυτή ήταν η πρώτη θεσμική αλλαγή από τη δημιουργία του ευρώ μέχρι σήμερα, με την κατάργηση των μικρών κερμάτων σταδιακά να αποτελεί την επόμενη κίνηση, έστω και σε επίπεδο μετρητών, καθώς λογιστικά το λεπτό θα παραμείνει ως έχει.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: