Friday, July 07, 2017

Η νέα οικονομική συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας

Μετά από τέσσερα (4) χρόνια, δεκαοκτώ (18) γύρους εντατικών διαπραγματεύσεων και πολλές συνεδριάσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ιαπωνία κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία επί της αρχής, για τη σύναψη συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης. Στόχος είναι να τονώσει τις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
   Μετά το Brexit η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη επενδυτική κίνηση της ΕΕ σε μία προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας ευκαιριών. Πολλοί τομείς επηρεάζονται στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είναι οι δασμοί, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η αλιεία, οι υπηρεσίες, και τα βιομηχανικά προϊόντα.
   Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν οι δασμοί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των εξαγωγών στην Ιαπωνία. Όταν η συμφωνία τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, η Ιαπωνία θα έχει καταργήσει τους δασμούς στο 97% των αγαθών που εισάγονται από την ΕΕ, εξοικονομώντας περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η Ιαπωνία ως μία ιδιαίτερα σημαντική εξαγωγική αγορά για τους ευρωπαίους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων με εξαγωγές αξίας άνω των 5.7 δισ. ευρώ ετησίως (4η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ), θα επιτρέπεται να εισάγει το 87% της τρέχουσας αξίας των εξαγωγών γεωργικών τροφίμων εξ ολοκλήρου ατελώς.
   Για παράδειγμα, το χοιρινό κρέας, το κύριο γεωργικό προϊόν που εξάγει η ΕΕ στην Ιαπωνία, θα έχει πλέον σχεδόν αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές, οι δασμοί στο βόειο κρέας θα μειωθούν από το 38.5% στο 9% σε διάστημα 15 ετών, οι δασμοί στις εξαγωγές οίνου από την ΕΕ θα καταργηθούν καθολικά, όπως θα γίνει και στον τομέα του τυριού (η ΕΕ αποτελεί ήδη τον κυριότερο εξαγωγέα τυριού στην ιαπωνική αγορά) όπου μέχρι σήμερα υπήρχαν υψηλοί δασμοί της τάξεως του 29.8%, ενώ ως προς τα βιομηχανικά προϊόντα και την αγορά των υπηρεσιών θα υπάρξουν εξίσου σημαντικές μειώσεις.
   Η συμφωνία αποσκοπεί στην προώθηση των επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας και στη δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευθυγραμμίζεται με άλλες πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: