Thursday, August 02, 2018

Πώς μας επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας και το τροπικό κλίμα

Δίχως αμφιβολία η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας και τον πλανήτη στον οποίο κατοικούμε. Τα πιο συχνά ακραία θερμικά κύματα όπως επίσης και τα κύματα ψύχους με ακραία χαμηλά βαρομετρικά, θα κάνουν ακόμα περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.
   Ειδικά κατά τη φετινή θερινή περίοδο του βορείου ημισφαιρίου, βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Δε θα κάνω αναφορά για το ποιος έχει ευθύνη σε ατομικό, επιχειρησιακό, ή κρατικό επίπεδο. Θα αποτυπώσω απλώς ορισμένες σταθερές στο νέο περιβάλλον εντός του οποίου καλούμαστε να αναπτυχθούμε.
   Έτσι λοιπόν, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σημαίνουν ότι ο κόσμος μπορεί να αναμένει υψηλότερες θερμοκρασίες και συχνότερα κύματα καύσωνα, όπως επίσης και απότομες ροές από κρύες μάζες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αυξανόμενης έντασης χιόνια του χειμώνα. Οι πιο φτωχές κοινότητες και κράτη επηρεάζονται περισσότερο, καθώς αδυνατούν να προστατεύσουν τους πολίτες ασφαλίζοντάς τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.
   Πλέον δε μιλάμε για κάτι μακρινό, κάτι που θα γίνει στο μέλλον. Ήδη έχουμε γεγονότα, όπως το ότι η Βρετανία καταγράφει ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, κάτι που θα πρέπει να συνηθίσουμε ως είδος καλοκαιριού σύμφωνα με τον Friederike Otto, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου για την Αλλαγή του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία με πρωτοφανή καταστροφή στις σοδειές.
   Οι πυρκαγιές προκάλεσαν εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης στη Σουηδία, στην Πορτογαλία, και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το κύμα θερμότητας στη νέα εποχή που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να προκαλέσει 38,000 επιπλέον θανάτους ετησίως παγκοσμίως μεταξύ του 2030 και του 2050. Θανατηφόρο θερμικό κύμα έχει η Ιαπωνία αλλά και το Πακιστάν, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
   Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το 2015, οι χώρες που υπέγραψαν Συμφωνία στο Παρίσι έθεσαν ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών της παγκόσμιας επιφάνειας σε κάτω από δύο (2) βαθμούς Κελσίου, σε επίπεδα δηλαδή που αντιστοιχούν σε προ-βιομηχανικές χρονικές περιόδους. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των αυξανόμενων θερμοκρασιών ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
   Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εκτεθειμένος σε θανατηφόρα κύματα καύσωνα και αυτό θα αυξηθεί σε σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων έως το 2100 ακόμα και αν ο κόσμος κινηθεί επιθετικά για να μειώσει τις εκπομπές που αλλάζουν το κλίμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης το 2017.
   Η ανθεκτικότητά μας ως ανθρώπινο είδος σε αλλεπάλληλα κύματα ζέστης και ψύχους είναι σχετικά μικρή. Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν κλιματιζόμενους χώρους για να επιβιώσουν, ή όσοι πρέπει να εργάζονται εκτός κτιρίων; Πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, και χιόνια, είναι ήδη μία πραγματικότητα. Το τροπικό κλίμα το οποίο αποτυπώνεται ήδη στην Ελλάδα μαρτυρά ένα μίγμα ακραίων φαινομένων και τεράστιων καταστροφών.
   Τέλος, αξίζει να κάνουμε και αναφορά σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια πριν 10 χρόνια, το 2009. Η Ελλάδα θα είναι τελείως διαφορετική έως το 2030 ανέφερε, καθώς το κλίμα της χώρας μας από εύκρατο θα εξελιχθεί σταδιακά σε τροπικό. Βάσει της έρευνας, από το 2031 μέχρι το 2060 η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα θα είναι αισθητή σε όλες τις εποχές του χρόνου. Στην ενδοχώρα προέβλεπε ότι θα έχουμε έως και 30 επιπλέον μέρες καύσωνα, με τον υδράργυρο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.
   Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού είναι επιτακτικότερη από ότι το πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας. Ακόμα, μέχρι το 2060 τα εναπομείναντα δάση θα απειλούνται με αφανισμό από τις πυρκαγιές ανέφερε η έρευνα, με τη θερμοκρασία σε αυτά να αυξάνεται μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία ξεσπούν οι δασικές πυρκαγιές θα επεκταθεί κατά 6 επιπλέον εβδομάδες.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: