Tuesday, September 22, 2020

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το βιογραφικό και τι όχι

Μετά από αρκετή έρευνα και περιήγηση σε βιογραφικά διαθέσιμα στο διαδίκτυο παρατήρησα ότι πολλά άτομα έχοντας την ανάγκη να προβάλουν τον εαυτό τους όσο το δυνατόν καλύτερα αναρτούν μία λάθος εικόνα της διαδρομής τους. Το σημαντικότερο που πρέπει κάθε άτομο να σκέφτεται καθώς συντάσσει το βιογραφικό του είναι η διατήρηση της ειλικρίνειας και η αποτύπωση της προσωπικότητάς του.

   Αρχίζοντας από τα βασικά, η εποχή απαιτεί -κατά κάποιον τρόπο- την ύπαρξης μίας επαγγελματικής φωτογραφίας προσώπου στο βιογραφικό, έντυπο ή ηλεκτρονικό. Αυτό γίνεται για λόγους πιστοποίησης και εγκυρότητας της ταυτότητας του ατόμου, και όχι για λόγους διάκρισης όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν.

   Συνεπώς, δεν πρόκειται για έλεγχο, αλλά για μία ταυτοποίηση ότι ο άνθρωπος δεν έχει κλέψει και χρησιμοποιεί την ταυτότητα ή φωτογραφία κάποιου άλλου, δεν αντέγραψε το βιογραφικό τρίτου ατόμου, ενώ έχει σκοπό και είναι διατεθειμένος με ευθύνη να επικοινωνήσει με το δικό του επώνυμο για την ανάδειξη της δικής του πορείας.

   Το ονοματεπώνυμο μπορεί να ακολουθείται από έναν επικαιροποιημένο υπότιτλο όπου θα αναγράφεται συνοπτικά η θέση του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, ένας γρήγορος τίτλος μερικών λέξεων που θα αποτυπώνει το σήμερα απατώντας στην ερώτηση «με τι ασχολείσαι» ή «ποια είναι η ιδιότητά σου», και όχι το τι θέση είχε στο παρελθόν ή τι θα ήθελε να είναι το άτομο στο οποίο αναφέρεται.

   Ακόμα, η ύπαρξη μίας μικρής εισαγωγικής παραγράφου, ή διαφορετικά η συνοδευτική επιστολή ενός βιογραφικού σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, δεν πρέπει να περιλαμβάνει άσχετα ή μη έγκυρα δεδομένα όπως το τι αρέσει σε κάποιον για χόμπι, ή να λέει ότι κατείχε θέσεις απασχόλησης και πτυχία που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Αντίθετα, πρέπει να περιλαμβάνει μία σύνοψη του παρελθόντος ως προς την εκπαίδευση, την εμπειρία, και το υπόβαθρο που είναι σημαντικό να αναφερθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό και την πορεία που θέλει να ακολουθήσει.

   Μη ψάχνετε θέματα για να γίνετε ανούσιο trend, μην επιδιώκετε να είστε δημοφιλής, μην κοιτάτε άλλα βιογραφικά για να αντιγράψετε τίτλους και τη δομή που άλλοι έχουν στο βιογραφικό τους. Ειδικά ως προς τη δομή, πέρα από την απαραίτητη αναφορά στην εκπαίδευση και την εμπειρία όλα τα άλλα στοιχεία αποτελούν προσωπική επιλογή στο αν θα προστεθούν ή όχι. Ωστόσο, σε ορισμένες θέσεις ενδεχομένως να ζητείται συγκεκριμένο πρότυπο κατάθεσης βιογραφικού, όπως ενδεικτικά με τη χρήση του Europass στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Επίσης όσον αφορά τα δημοφιλή πρότυπα βιογραφικών της μίας σελίδας που αναδημοσιεύονται στο διαδίκτυο αποτελούν απλά στοιχείο προώθησης υπηρεσιών διαφόρων εταιριών. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν στοιχεία από δισεκατομμυριούχους για τα πρότυπα αυτά, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση των σελίδων δε συνεπάγεται καλύτερο βιογραφικό. Άλλωστε, ακόμα και αυτές οι εταιρίες που προτείνουν τα σύντομα βιογραφικά της μίας σελίδας, το κάνουν ωθώντας την ίδια στιγμή τις υπηρεσίες τους για βιογραφικά πολλών σελίδων και κόστος δεκάδων ευρώ (τουλάχιστον). Από αυτό το γεγονός γίνεται αντιληπτό το τί πραγματικά έχει αξία ακόμα και για αυτούς.

   Πρέπει να θέτετε σαφείς στόχους και να αναφέρετε αληθινά στοιχεία για τη διαδρομή σας. Μην αναφέρετε skills που δε μπορείτε να αποδείξετε, καθώς αργά ή γρήγορα μπορεί κάποιος έμπειρος επαγγελματίας να σας δοκιμάσει και να απογοητευτείτε πλήρως από τον εαυτό σας.

   Και καθώς αναφέρομαι στις αλήθειες, από πότε ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης δύο μηνών συγκαταλέγεται στη λίστα πτυχίων κάποιου; Από πότε το πρόγραμμα Erasmus μπορεί κάποιος να το παρουσιάσει σα να έχει δύο και τρία πτυχία; Αυτό είναι λάθος, καθώς ένα πρόγραμμα Erasmus πρέπει να περιλαμβάνεται στην περιγραφή της αναφοράς στο πτυχίο σας, αφού είναι κομμάτι αυτού, συμπλήρωμά του, και όχι διαφορετικό.

   Το να προσπαθείς να ξεγελάσεις κάποιον με το να δείχνεις ότι έχεις πολλά πτυχία είναι άδικο πρώτα για τον εαυτό σου, αλλά και για τους άλλους. Αυτή η πρακτική αποτελεί καταπάτηση εργασιακής ευκαιρίας για κάποια ή κάποιον που πραγματικά έχει περισσότερα πτυχία και ικανότητες, συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ειλικρίνεια σύνταξης ενός βιογραφικού.

   Ενδεικτικά, πολλοί θεωρούν πτυχία τα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών. Αν κάποιος που έχει πιστοποιητικό το ονομάζει πτυχίο, τότε ο απόφοιτος πανεπιστημιακού τμήματος φιλολογίας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας τι έχει; Επομένως, οι ξένες γλώσσες δεν είναι πτυχία, είναι πιστοποιήσεις, το ίδιο και όλα τα σεμινάρια, συνέδρια, προγράμματα σύντομης διάρκειας που παρέχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή πιστοποιήσεις για υπολογιστές.

   Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος κάποια ή κάποιος να νιώθει άβολα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης, από τη στιγμή που έχει τηρήσει τους κανόνες ηθικής κατά τη σύνταξη του βιογραφικού. Και τέλος, η συνέντευξη δεν αποτελεί ανάκριση, αλλά μία ευκαιρία ανάδειξης των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας ενός ατόμου, που αν την εκμεταλλευτεί ορθά τότε προσλαμβάνεται. Μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις, με την πιο σημαντική να είναι το πώς θα είναι η καθημερινότητα σας ως προς τη θέση εργασίας που επιθυμείτε να κατακτήσετε. Η εργασία απορροφά ίσως ακόμα και τις μισές ώρες από την καθημερινότητά μας, οπότε εκεί πρέπει να εστιάζει κάθε υποψήφιος για μία θέση.

Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: