Monday, October 11, 2021

Εκχώρηση δικαιώματος χρήσης προσωπικών δεδομένων σε εταιρίες

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι χρησιμοποιώντας τα μέσα επικοινωνίας που διατίθενται μέσω διαδικτύου αυτομάτως παραχωρούμε και το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ιδιωτικών πληροφοριών μας; Εταιρίες με συμφέροντα και κεφάλαια τρισεκατομμυρίων ευρώ εκμεταλλεύονται το πρωτογενές υλικό που ο ίδιος ο χρήστης της υπηρεσίας εκχωρεί και μάλιστα εθελοντικά.
 
   Κάθε χρήστης μίας υπηρεσίας στο διαδίκτυο με επίκεντρο την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, όπως χαρακτηριστικά αποτελούν οι ιστοσελίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αφήνει το δικό του ηλεκτρονικό αποτύπωμα, σε μία προσωπική ξεχωριστή θυρίδα με όλες τις προσωπικές πληροφορίες.
   Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε πως ο,τιδήποτε πράττουμε στο διαδίκτυο παρακολουθείται και αφήνει ένα διαρκές και αυστηρό ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία μπορεί να έχει πρόσβαση άμεση (αλλά υπό προϋποθέσεις ασφαλείας) στις πληροφορίες μας, στο e-mail μας, στα προσωπικά μας μηνύματα σε ένα κοινωνικό μέσω δικτύωσης. Με άλλα λόγια, η εταιρία που παρέχει τις υπηρεσίες αυτές ουσιαστικά διαθέτει μία άριστη και τεχνολογικά ανεπτυγμένη μηχανή αναζήτησης με όλες τις προσωπικές πληροφορίες οι οποίες είναι κρυφές για το ευρύ κοινό.
   Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, ο αρμόδιος φορέας με τα κατάλληλα κλειδιά αποκτά την πλήρη πρόσβαση στα αρχεία μας, σε όλες τις πληροφορίες μας. Τίποτα δεν είναι ιδιωτικό στο διαδίκτυο. Μπορούμε να αποκρύψουμε πληροφορίες μεταξύ άλλων χρηστών, αλλά όχι ενάντια στην εταιρία, παρά τις όποιες προσπάθειες κρυπτογράφησης.
   Οι περισσότερες εταιρίες με προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή παροχής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν, για πάντα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επειδή ακριβώς παραχωρούμε δικαίωμα εκμετάλλευσης των πληροφοριών μας και των πνευματικών δικαιωμάτων μας. Κάπως έτσι επομένως οι εταιρίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δικές μας αποφάσεις, τις δικές μας σκέψεις, τις δικές μας ενέργειες.
   Ενδεικτικά το παρόν άρθρο μπορεί να συνταχθεί εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικό τρόπο χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Google Assistant Voice Recorder. Αυτό σημαίνει ότι η Google έχει την άμεση πρόσβαση στην προφορική ομιλία, την καταγράφει, και την ίδια στιγμή αποτυπώνει σε γραπτό λόγο τις σκέψεις κάνοντας παράλληλο έλεγχο με ελληνικό λεξιλόγιο και συντακτικούς κανόνες, ώστε να αντλήσει την κατάλληλη πληροφόρηση για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει διασταύρωση και να συντάξει ένα ορθό κείμενο.
   Οφείλουμε όλοι μας όσοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο να προστατεύουμε την πληροφορία που παρέχουμε στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Οι εταιρίες μεταξύ τους δεν έχουν (πλήρη) επικοινωνία, οπότε ο διαμοιρασμός των διαύλων επικοινωνίας αποτελεί καλή πρακτική. Είναι καλύτερα να προστατεύουμε την ιδιωτικότητα μας αλλά με έναν τρόπο όπου δε θα προσβάλλουμε τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε δωρεάν, ούτε τον εαυτό μας.
   Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 13 Μαΐου του 2014 σχετικά με το «δικαίωμα στη λήθη» (right to be forgotten), η οποία πάρθηκε στο πλαίσιο ένδικης διαφοράς μεταξύ αφενός της Google Spain και της Google Inc. και, αφετέρου, της ισπανικής αρχής προστασίας δεδομένων, και του Costeja Gonzalez ως φυσικό πρόσωπο. Σύμφωνα με την απόφαση, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, επιβλήθηκε στην Google η υποχρέωση, αφενός, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διαγραφή από το ευρετήριό της των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν το φυσικό πρόσωπο και, αφετέρου, να καταστήσει ανέφικτη τη μελλοντική πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

Αποσπάσματα από όρους χρήσης Google:

Για τους χρήστες των υπηρεσιών Google που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετία, ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων είναι η Google Ireland Limited.

Συλλέγουμε πληροφορίες, για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους χρήστες μας. Από βασικές πληροφορίες όπως η γλώσσα ομιλίας σας, μέχρι πιο σύνθετα δεδομένα, όπως οι διαφημίσεις που σας φαίνονται πιο χρήσιμες, τα άτομα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο στο διαδίκτυο ή τα βίντεο στο YouTube που ενδεχομένως σας αρέσουν.

Παρέχουμε προσωπικά στοιχεία στις συνδεδεμένες εταιρείες μας και σε άλλες επιχειρήσεις ή άτομα που εμπιστευόμαστε, για να τα επεξεργαστούν εκ μέρους μας, με βάση τις οδηγίες μας και σε συμμόρφωση με την Πολιτική Απορρήτου μας και τυχόν άλλα κατάλληλα μέτρα εμπιστευτικότητας και ασφάλειας.

Ενδέχεται να κοινοποιήσουμε στοιχεία μη προσωπικής ταυτοποίησης δημόσια και με τους συνεργάτες μας, όπως εκδότες, διαφημιζόμενους, προγραμματιστές ή κατόχους δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, κοινοποιούμε στοιχεία δημόσια για να δείξουμε τις τάσεις όσον αφορά τη γενική χρήση των υπηρεσιών μας.

Ζητάμε τη συμφωνία σας για την επεξεργασία των στοιχείων σας για συγκεκριμένους σκοπούς και έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε τη συναίνεσή σας οποιαδήποτε στιγμή.

Αποσπάσματα από όρους χρήσης Instagram/Facebook:

Για τη λειτουργία της παγκόσμιας Υπηρεσίας μας, πρέπει να αποθηκεύουμε και να διαβιβάζουμε δεδομένα στα διάφορα συστήματά μας σε όλο τον κόσμο, ακόμα και εκτός της χώρας διαμονής σας. Η χρήση αυτής της παγκόσμιας υποδομής είναι απαραίτητη και εξαιρετικά σημαντική για την παροχή της Υπηρεσίας μας. Η υποδομή αυτή μπορεί να ανήκει σε ή να λειτουργεί μέσω της Facebook Inc., της Facebook Ireland Limited ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών.

Αντί να καταβάλετε κάποιο αντίτιμο για τη χρήση του Instagram […] συμφωνείτε ότι έχουμε το δικαίωμα να σας δείχνουμε διαφημίσεις για τις οποίες πληρωνόμαστε από επιχειρήσεις και οργανισμούς προκειμένου να τις προωθήσουμε εντός και εκτός των Προϊόντων των εταιρειών Facebook. Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα σας προσωπικού χαρακτήρα, όπως π.χ. πληροφορίες για τη δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντά σας, προκειμένου να σας δείχνουμε διαφημίσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν περισσότερο. […] Παρέχουμε γενικές πληροφορίες με δημογραφικά στοιχεία και ενδιαφέροντα στους διαφημιζόμενους. […] Δεν κοινοποιούμε πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην άμεση ταυτοποίησή σας (πληροφορίες όπως το όνομα ή τη διεύθυνση email σας που αρκούν για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας ή να εξακριβώσει την ταυτότητά σας), παρά μόνο εφόσον μας έχετε δώσει συγκεκριμένη άδεια.

Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία του περιεχομένου σας, αλλά μας παραχωρείτε την άδεια χρήσης του. […] Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία του περιεχομένου που δημοσιεύετε στην Υπηρεσία ή μέσω αυτής και μπορείτε να κοινοποιείτε το περιεχόμενό σας ελεύθερα, σε όποιον θέλετε και όπου θέλετε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μας εκχωρήσετε ορισμένα δικαιώματα (γνωστά και ως «άδεια χρήσης») προκειμένου να σας παρέχουμε την Υπηρεσία. Όταν κοινοποιείτε, δημοσιεύετε ή ανεβάζετε περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (π.χ. φωτογραφίες ή βίντεο) στην Υπηρεσία μας ή σε σχέση με αυτήν, μας παραχωρείτε μια μη αποκλειστική, χωρίς υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, μεταβιβάσιμη, εκχωρήσιμη και παγκόσμια άδεια για τη φιλοξενία, χρήση, διανομή, τροποποίηση, εκτέλεση, αντιγραφή, δημόσια εκτέλεση ή προβολή, μετάφραση και δημιουργία παράγωγων έργων του περιεχομένου σας. […] Αυτή η άδεια χρήσης θα λήξει όταν διαγραφεί το περιεχόμενό σας από τα συστήματά μας. […] Μπορούμε να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο ή πληροφορία έχετε κοινοποιήσει στην Υπηρεσία, εφόσον θεωρούμε ότι παραβιάζει τους παρόντες Όρους χρήσης ή, τις Πολιτικές μας […] ή εφόσον απαιτείται από τον νόμο. Έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε να σας παρέχουμε ή να διακόψουμε την παροχή του συνόλου ή μέρους της Υπηρεσίας.

Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: