Monday, July 08, 2019

Η επικράτηση του αναμενόμενου και οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία (με 39.9%) δικαιωματικά επικράτησε των εθνικών εκλογών (αποχή στο 42.1%), ο ΣΥΡΙΖΑ (με 31.5%) έγινε η νέα αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) (με 8.1%) εδραιώθηκε στην τρίτη θέση του κοινοβουλίου, το ΚΚΕ (με 5.3%) δείχνει ότι έχει ακόμα ένα σταθερό κοινό, η Ελληνική Λύση (με 3.7%) αντικατέστησε τη Χρυσή Αυγή η οποία επιτέλους μένει εκτός βουλής, ενώ τέλος η Μέρα 25 (με 3.4%) είναι το μόνο κόμμα από τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας και της Λαϊκής Ενότητας) το οποίο κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.
   Κάπως έτσι, από τις 75 έδρες του Σεπτέμβρη του 2015 η ΝΔ έχει πλέον την αυτοδυναμία με 158 έδρες, γεγονός που τελικά επιβεβαίωσε τις προεκλογικές εκτιμήσεις. Η άνοδος κατά 11.8% σε σχέση με τότε, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόλις 3.9%, δηλαδή το ποσοστό που κατέλαβε σχεδόν ο Βαρουφάκης, δείχνει μία σημαντική συσπείρωση στα δύο κόμματα στη μετά μνημόνιο εποχή. Παράλληλα, το ότι τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ είναι εξίσου σημαντικό, αφήνοντας τα ακραία κόμματα μακριά πιο πίσω.
   Αυτό που περιμένουμε πλέον είναι να δούμε εάν επιβεβαιωθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιβάλλει τη λογική της αναγκαστικής λήψης έκτακτων μέτρων στην οικονομία, λόγω ευθύνης και πρακτικών ΣΥΡΙΖΑ. Στη νέα αξιωματική αντιπολίτευση, όπως άλλωστε το είχα αναφέρει προ εκλογών, ο Τσίπρας ήδη επιβεβαίωσε την πρόβλεψη ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες εσωτερικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ.
   Οι εθνικές εκλογές ολοκληρώνουν τη στροφή προς τη ΝΔ του Μητσοτάκη, η οποία θα επαναφέρει στελέχη του παρελθόντος, με γνώριμα πρόσωπα σε οικείες για αυτά υπουργικές θέσεις. Η κατάρρευση της Αριστεράς είναι δεδομένη, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά μετεξελιχθεί σε ένα υγιές κόμμα με πολιτική οντότητα ουσίας, και όχι πρόσκαιρων διλημμάτων, και αλλαγών στα αποτελέσματα (δημοψήφισμα). Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν υψηλά λόγω της κόντρας έναντι της ΝΔ, και όχι επειδή όλοι οι ψηφοφόροι του ήθελαν το ΣΥΡΙΖΑ.
   Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο γενικής πολιτικής παρουσίας, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας, σε όλες τις Περιφέρειες εκτός από ελάχιστες, στις Ευρωεκλογές με εμφατικό τρόπο και ιστορική διαφορά σε σχέση με το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, και επίσης στις εθνικές εκλογές, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός από μόλις δέκα. Το 2019 είναι μία χρονιά απόλυτης επιτυχίας για τη ΝΔ, και αυτή η πρωτοφανής καθολική επικράτηση θα μείνει στην ιστορία.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: