Tuesday, March 06, 2018

Η αντίδραση της Πορτογαλίας στην κρίση

Η Πορτογαλία ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν έντονα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, και την Ισπανία. Το 2011 η χώρα έλαβε έκτακτο δάνειο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 78 δισ. ευρώ. Τρία (3) χρόνια αργότερα εξήλθε από το πρόγραμμα στήριξης.
   Μιλώντας στο δίκτυο Deutsche Welle, o πορτογάλος υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η χώρα του τα κατάφερε θέτοντας τέλος στην πολιτική λιτότητας η οποία έβαζε φρένο στην ανάπτυξη. Κάτι για το οποίο ουσιαστικά μόνο η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μίλησε το 2015, και το επιτελείο που χτίστηκε γύρω από τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη.
   "Ταυτόχρονα επιμείναμε στην εξυγίανση του προϋπολογισμού και την αποπληρωμή του χρέους. Περιορίζουμε τις κοινωνικές δαπάνες αλλά τα εισοδήματα είναι υψηλότερα. Το πρώτο βήμα ήταν να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των ανθρώπων. Το δεύτερο βήμα ήταν το πρόγραμμα «capitalizar» με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η βασική πηγή της ανάπτυξής μας είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές", πρόσθεσε.
   Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατάφερε να κυβερνά σχεδόν αρμονικά μαζί με τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές, και το λεγόμενο Αριστερό Μπλοκ, σύμφωνα με το DW. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και προστέθηκαν νέες αργίες. Αυξήθηκαν οι δαπάνες για τους πιο φτωχούς και τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ επισημαίνει ότι "μπορεί να αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός αλλά αυτό δε μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς, αφού η βιομηχανία εξαγωγών δεν επηρεάζεται μόνο από το ύψος των μισθών αλλά και από τις ικανότητες των εργατών, από τις καλές υποδομές και από μια κοινωνία που λειτουργεί σωστά.".
   Η κρίση στην Πορτογαλία εκκίνησε όταν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες είχαν προχωρήσει σε κακές επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχε σημειωθεί μία σειρά από κρούσματα διαφθοράς, λογιστικής απάτης, και υπεξαίρεσης. Μεγάλα ονόματα της οικονομικής και πολιτικής ζωής οδηγήθηκαν στη σύλληψη. Οι αγορές σταμάτησαν να της συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν, το έλλειμμα το 2009 έφτασε το -9.4%, και έτσι οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

   Σήμερα η χώρα των 10.4 εκατ. κατοίκων καταγράφει 205 δισ. δολάρια ΑΕΠ (2016) αντί 262 δισ. δολαρίων το 2008, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα καταγράφει 195 δισ. δολάρια (2016) από 355 δισ. δολάρια το 2008. Η ανεργία της Πορτογαλίας από 16.2% το 2013 μειώθηκε στο 11.16% το 2016, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα από το 27.5% το 2013 στο 24% το 2016. Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης του πληθωρισμού, ο οποίος και στις δύο περιπτώσεις κινήθηκε αντίστοιχα, με την Πορτογαλία να προσπερνά την Ελλάδα λόγω αλλαγής πολιτικής το 2011. Και οι δύο χώρες όμως γνώρισαν μία περίοδο υπερπληθωρισμού από το 1974 έως το 2000, γεγονός που οδήγησε σε ανισότητες και σε οικονομική άνθιση δίχως στερεές βάσεις.

Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: