Tuesday, February 05, 2019

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και οι συνέπειες

Εδώ και αρκετούς μήνες η συζήτηση περί εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο της δικής της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά αντίθετα σε όλο το Ευρωπαϊκό φάσμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φαίνεται να μην επιθυμεί να υιοθετήσει το βάρος της αποχώρησης της Βρετανίας, οδηγώντας την τελευταία σε ένα δύσκολο μονοπάτι με άγνωστες διαστάσεις.
   Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο νησί θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την κεντρική, δυτική, και νότια Ευρώπη θα μεταφέρουν την έδρα τους, όσες είναι κατά βάση Βρετανικές θα παραμείνουν και θα ενισχύσουν τη θέση τους στη μετά Brexit εποχή.
   Λόγω παγκοσμιοποίησης, τα δεδομένα καταλήγουν πάντα σε οικονομικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει λογική με επίκεντρο τον άνθρωπο, δηλαδή το αν πραγματικά θα ωφελήσει τους κατοίκους της Αγγλίας η έξοδος από την ΕΕ, ή απλά είναι ένα παίγνιο με πολιτικές σκοπιμότητες. Για τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν είναι ακόμα κατανοητό το τι θα επακολουθήσει, με την έννοια της ανάγκης εξεύρεσης νέων στρατηγικών εταίρων.
   Μία χώρα υπό την ομπρέλα της ΕΕ δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ ώστε να βρει νέους επενδυτές, καθώς στο πλαίσιο της Ένωσης τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν οικονομικά στοιχεία μεταξύ τους διαχρονικά και με βάση τις συνθήκες που έχουν υπογράψει.
   Μία ανεξάρτητη χώρα όμως, θα πρέπει να εντοπίσει εκ νέου τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία της, και να υπολογίσει εξίσου τις νέες ισορροπίες που πρέπει να δημιουργήσει ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική σε επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον.
   Τι θα γίνει με τα κονδύλια που δε θα λαμβάνει πλέον η Βρετανία; Τι θα γίνει όμως και με αυτά που δε θα λαμβάνουν οι άλλες χώρες, μετά την μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ; Το μόνο που ευτυχώς για τους Βρετανούς δε θα επηρεαστεί τόσο είναι το νόμισμα, με την έννοια ότι δεν είχαν υιοθετήσει ποτέ το ευρώ. Όμως και πάλι, μέχρι το τέλους του έτους θα δούμε ένα ράλι της λίρας Αγγλίας, και ίσως μία υποτίμηση του νομίσματος να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο 2019.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: